Kennisbank

Actief worden in een steeds inactievere wereld: de kracht, het vertrouwen en de gezondheid van senioren behouden

In 2019 was ongeveer 9 procent van de wereldbevolking (meer dan 700 miljoen mensen) 65 jaar of ouder. Nu wordt voorspeld dat dit aantal tegen 2050 meer dan verdubbeld zal zijn tot 1,5 miljard mensen. En wordt er veel gediscussieerd over de vraag hoe de samenleving de levenskwaliteit van deze steeds groeiende bevolkingsgroep kan handhaven en zelfs verbeteren. Eén van de meest voorkomende zorgen voor deze groep zijn de fysieke mogelijkheden en de sociale interacties.

Het ENJOY project

Het is geen geheim dat naarmate we ouder worden, ons lichaam zijn vitaliteit en kracht begint te verliezen. Het is ook waar dat hoe ouder men wordt, de kans op het verliezen van vrienden en geliefden van dezelfde leeftijd door natuurlijke oorzaken toeneemt; wat leidt tot een meer geïsoleerd en minder sociaal actief bestaan. Maar wat als gemeenschappen, door middel van een fysiek activerende en sociaal inclusieve openluchtrecreatieruimte, zouden kunnen beginnen deze problemen aan te pakken en senioren een uitlaatklep kunnen bieden om hun fysieke mogelijkheden te behouden. Dit terwijl ze ook regelmatige periodes van socialisatie en interactie tot stand kunnen brengen? Dit zijn de punten die het ENJOY project identificeerde en trachtte aan te pakken door middel van hun studie, uitgevoerd in 2021.

Lappset toestellen

Uitgevoerd in Australië door Associate Professor Pazit Levinger van het National Ageing Research Institute of Australia met haar team Maya Panisset, Jeremy Dunn, Terry Haines, Briony Dow, Frances Batchelor, Stuart Biddle, Gustavo Duque en Keith D Hill., bestudeerde met het Exercise intervention outdoor project in the community for older people (het ENJOY project) de impact van verhoogde fysieke activiteit bij senioren. Met behulp van de Ouderen in beweging toestellen van Yalp/Lappset volgden de deelnemers (die allemaal 60 jaar of ouder waren) een gestructureerd en begeleid lichaamsbewegingprogramma van 12 weken. Na het 12 weken durende programma werden de deelnemers gedurende een onderhoudsfase van 6 maanden gevolgd; bedoeld om de voordelen van het programma voor lichaamsbeweging voor de deelnemers te evalueren en vast te stellen op het gebied van lichamelijk en geestelijk welzijn. Aan het einde van elke fase werden enquêtes gehouden om de effectiviteit van het project te bepalen, aan de hand van de antwoorden van de deelnemers. De toegang van de deelnemers tot de apparatuur werd elektronisch gecontroleerd, zodat de antwoorden na de onderhoudsfase van 6 maanden konden worden gevalideerd.

Zie de senioren aan het oefenen volgens het programma op YouTube

Ouderen ondersteunen tot een actieve en sociale levensstijl

Voordat we in gaan op de resultaten van deze studie, moeten we eerst een aantal redenen begrijpen waarom de studie werd uitgevoerd. En ons vertrouwd maken met wat achtergrondinformatie over waarom het ENJOY-project oorspronkelijk werd gestart. Slechts meer dan een kwart van de wereldbevolking (1,4 miljard mensen) en minder dan de helft van de oudere volwassenen in de meeste landen zijn voldoende actief is om lichamelijk gezond te blijven. Daarom is het nu een cruciale kwestie geworden in termen van wereldwijde gezondheid en welzijn. Aangezien gewoonten gedurende ons hele leven worden opgebouwd en veel moeilijker te doorbreken of te veranderen zijn naarmate we ouder worden, moet de drempel om deze uitdagingen te overwinnen en gewoonten te veranderen lager en haalbaarder zijn; met een lage moeilijkheidsgraad zodat gebruikers blijvende levensstijlveranderingen zullen doorvoeren.

Een andere belangrijke reden om het ENJOY-project uit te voeren was om de effecten ervan op de sociale interactie onder senioren te monitoren. De laatste decennia heeft er een dynamische verschuiving plaatsgevonden in seniorencentra en pensioneringsgemeenschappen, waarbij lichamelijke activiteiten die bedoeld zijn om vaardigheden op peil te houden meer aandacht hebben gekregen en beoefend worden; in plaats van activiteiten die als minder actief worden gezien, zoals kaarten of bingo spelen. Het aanpakken van het schreeuwende probleem van afzondering en eenzaamheid onder senioren is lang een uitdaging geweest voor gemeenschappen, maar door hen te betrekken bij regelmatige groepsgerichte, fysieke activiteiten werd vastgesteld dat deze sociale interactie het meest genoemde gezondheidsvoordeel was onder alle deelnemers.

Positieve feedback van de deelnemers

De feedback van het ENJOY-project was overweldigend positief: een meerderheid van de deelnemers (98,6%) gaf aan dat ze het eens of zeer eens waren met het feit dat ze met plezier aan het programma hadden deelgenomen. Door dezelfde twee antwoordopties te combineren, zei 93,5% dat ze het leuk vonden om buiten te sporten, 94,7% genoot van het sociale aspect van het programma, 97,4% stelde het op prijs dat ze tijdens hun sessies onder toezicht stonden en 98,7% voelde zich veilig tijdens het sporten.

Het laatste lijkt misschien een voetnoot, maar in werkelijkheid houdt een grote meerderheid van de senioren zichzelf tegen en vermijden ze alledaagse taken omdat ze zich onzeker of onveilig voelen over hun eigen kunnen. Door de deelnemers te begeleiden en te coachen tijdens de sessies, werden deze angsten bijna volledig weggenomen. Bovendien bevestigde 92% van de deelnemers dat zij van plan waren de senioren sportfaciliteiten te blijven gebruiken, zelfs na afloop van het project, omdat zij op de juiste manier waren ingewerkt en begeleid.

92% van de deelnemers is van plan om de senioren sportfaciliteiten te blijven gebruiken, zelfs na afloop van het project, omdat zij op de juiste manier waren ingewerkt en begeleid.

Apparatuur moet in de buurt te vinden zijn

Er werd ook zeer belangrijke informatie verzameld over de locatie en plaatsing van voorzieningen zoals die in het ENJOY-project worden gebruikt. 69,7% van de deelnemers zei dat de nabijheid van het buurthuis belangrijk voor hen was en dat 74,3% graag zou zien dat er toestellen in de buurt van hun woonplaats zouden worden geïnstalleerd. Deze twee belangrijke antwoorden vertellen ons dat het niet voldoende is om alleen maar seniorvriendelijke toestellen in een park of op een speelplaats te installeren, maar dat deze ook in de buurt moeten worden geplaatst van waar senioren wonen en/of samenkomen.

60% van de deelnemers zei dat het sociale aspect van groepsgewijze lichaamsbeweging belangrijk was om de voorzieningen te blijven gebruiken, terwijl 41,5% zei dat de gezondheidsvoordelen/verbeteringsmogelijkheden een belangrijke factor waren. Gezien deze statistieken kan men concluderen dat groepsgebaseerde programma’s voor lichaamsbeweging die sociale bijeenkomsten bieden, de naleving van een verandering in levensstijl drastisch kunnen verbeteren. En het gedrag en de algemene perceptie van lichaamsbeweging onder ouderen positief kunnen beïnvloeden.

Lark Industries, is een Lappset channel partner in Australië is een officiële partner van het National Aging Institute of Australia.

Bron:

Levinger, Pazit; Dunn, Jeremy; Panisset, Maya; Haines, Terry; Dow, Briony; Batchelor, Frances; Biddle, Stuart J.H.; Duque, Gustavo; Hill, Keith D.
Het ENJOY-project: Gebruik en factoren ter ondersteuning van therapietrouw en deelname aan lichaamsbeweging,
Translational Journal of the ACSM: Zomer 2021 – Volume 6 – Issue 3 – p 1-6
doi: 10.1249/TJX.0000000000000163
https://journals.lww.com/acsm-tj/Fulltext/2021/07150/The_ENJOY_Project__Usage_and_Factors_to_Support.1.aspx 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.