Uitdagend schoolplein voor Basisschool de Wereldster Meerssen

Nieuw schoolplein: kinderen door het dolle heen! 

De kinderen van bassischool de Wereldster in Meerssen zijn “door het dolle heen” sinds de komst van het nieuwe schoolplein. In samenwerking met de gemeente heeft de basisschool er voor gezorgd dat kinderen uit de buurt na school een gloednieuw schoolplein hebben om een nieuwe manier van spelen te ontdekken. Het doel van het  plein was om de inrichting aantrekkelijker te maken, waardoor de jeugd ook na schooltijd kan spelen. Dit doel is met vlag en wimpel geslaagd.

Doel van het schoolplein

Het speelplein van de basisschool bestaat uit een onderbouw en een bovenbouw plein. Er is voor gekozen om de onderbouw speelplaats exclusief voor de school te laten en het bovenbouw gedeelte openbaar te maken. Zo hebben de kinderen ook na schooltijd een mooie plek om te gaan spelen. Ons doel was dat de inrichting een aantrekkelijke plaats zou zijn voor de jeugd, om ook na school te kunnen spelen.

Meer speeluren op het schoolplein

Directrice Christa Somers: “Op beide pleinen wordt er veel meer gespeeld. Na school wordt er op het plein van de onderbouw ook gespeeld door kinderen van de buitenschoolse opvang. Van het bovenbouw schoolplein wordt echt maximaal gebruik gemaakt. Je ziet na schooltijd dat het plein echt volstroomt met kinderen. Sommige kinderen gaan eerst even naar huis en komen dan meteen weer terug met hun vader of hun moeder. Andere kinderen vragen ’s ochtends thuis al of ze alsjeblieft een uur langer op school mogen blijven om nog op het schoolplein te spelen. Dat geeft wel aan hoe veel dit plein met de kinderen doet.”

"Kinderen vragen ’s ochtends thuis al of ze alsjeblieft een uur langer op school mogen blijven om nog op het schoolplein te spelen."

bewegingsonderwijs school-schoolplein

Bekijk
het bovenbouw plein

De kinderen door het dolle heen

“De kinderen zijn helemaal onder de indruk van het plein. Ze hebben het proces ook heel goed kunnen volgen. Elke dag hingen de kinderen dan weer voor het raam: ‘Oh het wordt alleen maar mooier!’ een week later was het dan: ‘Moet je zien, het wordt nóg mooier!’. En dat terwijl het schoolplein nog niet eens klaar of bespeeld was. De kinderen waren helemaal door het dolle heen. Het mooie van dit schoolplein is dat er voor elk kind wat te doen is. Of het nou gaat om meisjes of jongens, voor iedereen is er wat leuks. Dat is ook echt terug te zien als er gespeeld wordt. Meisjes en jongens mengen zich heel goed samen en zijn niet op één specifiek gedeelte van het plein te vinden.” – Christa Somers

Freerunnen nu onderdeel van de gymlessen

“Sinds jullie de workshop met een freerunner hebben aangeboden merken we echt een verandering. Voor de kinderen werd het freerunnen uitdagender en aantrekkelijker. Ze wisten daardoor ook heel goed wat ze moesten doen en hoe ze de toestellen konden gebruiken en combineren. We merken ook echt dat het freerunnen daardoor is verbeterd.” – Christa Somers

Wanneer er wordt gevraagd of de school nog van plan is om een keer freerun les te geven, wordt er enthousiast gereageerd door Christa: “de vakdocent van gymnastiek heeft het freerunnen opgenomen in het lespakket en maakt gebruik van het parkour tijdens de gymlessen”. Dat parkour populair is op basisschool de Wereldster is wel te merken volgens directrice Christa: “De gymdocent gaat binnenkort ook lessen opzetten voor na schooltijd, en daar is natuurlijk geen gymzaal voor nodig. Daar is het schoolplein echt ideaal voor! Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de kinderen er steeds beter in worden.”

(1/4) - Onderbouw

(1/4) - Onderbouw

(2/4) - Onderbouw

(2/4) - Onderbouw

(3/4) - Bovenbouw

(3/4) - Bovenbouw

(4/4) - Bovenbouw

(4/4) - Bovenbouw

Het enthousiasme spat er van af

“De samenwerking met Yalp hebben wij echt als heel prettig ervaren. Je wilt natuurlijk geïnspireerd worden door degene met wie je contact hebt, en bij ons verliep dat contact via Ilonka dus dat zat wel goed. Zij was gewoon zo ontzettend enthousiast en kwam zelf met zoveel ideeën. Als iemand op die manier met je omgaat dan word je zelf ook heel enthousiast. Ze heeft niet alleen geluisterd naar onze vraag en onze behoefte, want het was gewoon veel meer dan dat! Antwoord geven op de vraag van de klant en dan veel meer antwoorden en ideeën geven dan je normaal verwacht. Dat was voor ons echt inspirerend en dat is voor beide partijen heel erg fijn.

Doordat de samenwerking zo soepel verliep, leek het eigenlijk allemaal vanzelf te gaan. Niet alleen Ilonka, maar ook de monteurs van Yalp straalden gewoon het plezier uit. Zelfs op één van de warmste dagen van het jaar werkten ze door om het nieuwe plein af te krijgen. Het was 36 graden, maar dat mocht voor de monteurs de pret niet drukken. Geen enkele medewerker zat met tegenzin te werken. Dat is voor ons als school heel bijzonder om te zien.” – Christa Somers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.