Openbare ruimte

Speelplek vergroening met uitdaging

De speelplek in de bruisende Dichterswijk in Utrecht, aan de Hendrik Tollenstraat, heeft een mooie transformatie gehad! Buurtbewoners, de gemeente en Yalp sloegen de handen ineen voor een buurtparticipatieproject dat deze grijze plek veranderde tot prachtige groene speelplek vol avontuur.

Groen spelen met motorische uitdaging

In dit dichtbebouwde gebied, waar de speeldruk hoog is en kinderen volop buitenspelen, is de speelplek aan de Hendrik Tollenstraat de enige in de buurt. Omringd door hoge bomen en groen, was het tijd om ook de speelplek zelf ook groener te maken. Met veel jonge gezinnen in de Dichterswijk was de wens vanuit de buurt én de gemeente duidelijk: vergroen de speelplek en maak het uitdagender voor de kinderen van 6 jaar en ouder. En zo ontstond het idee van groen spelen met motorische uitdaging!

Speelplek vóór vergroening (1/3)

Speelplek vóór vergroening (1/3)

Speelplek vóór vergroening (2/3)

Speelplek vóór vergroening (2/3)

Speelplek vóór vergroening (3/3)

Speelplek vóór vergroening (3/3)

Beton maakt plaats voor hout

De speelplek met verharde ondergrond is omgetoverd tot een groene oase midden in de wijk. De oude tegels konden hergebruikt worden in een slimme padenstructuur, terwijl natuurlijke elementen zoals houten afscheidingen, zitkeien en stappaaltjes de speelplek een speelse en natuurlijke uitstraling gaven.

Kinderen uit de buurt zijn blij met de nieuwe groene speeltuin en er wordt veel gespeeld. Tijdens ons bezoek spraken we een meisje dat aan het spelen was met haar vader en broertje: “Ik kom hier heel vaak. Er zijn nu veel meer leuke speeltoestellen voor wat oudere kinderen.”

Zone verdeling

De speelplek aan de Hendrik Tollenstraat is nu verdeeld in twee zones die perfect aansluiten bij de behoeften van de buurt. De jongere kinderen kunnen genieten van een zacht grasveld om heerlijk op te spelen. En voor de avontuurlijke oudere kinderen van 6 jaar en ouder is er een speciale zone met valzand, een uitdagend houten speeltoestel met veel speelwaarden en zelfs een waterspel om de zomerse dagen extra verfrissend te maken!

De buurt denk mee

Buurtbewoners mochten middels het buurtparticipatie project meedenken over de invulling van de plek en stemmen op hun favoriete ontwerp. Dankzij de inzet van de projectgroep, de steun van de gemeente en de betrokkenheid van de buurt is de Hendrik Tollenstraat nu een levendige speel- en ontmoetingsplek geworden, waar groen, avontuur en lachende gezichten samenkomen. Laat het spelen beginnen in dit groene hart van de Dichterswijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.