Kennisbank

Circulariteit bij Yalp

Duurzaamheid vanuit onze visie

Duurzaamheid is voor iedereen belangrijk. Ook voor ons, op het gebied van speel- en sportproducten. Duurzaamheid zit in onze visie. Het is de reden waarom we bestaan en doen wat we doen.

Een onderdeel van onze duurzaamheidsreis is circulariteit. We hergebruiken speel- en sporttoestellen en daar heb jij ook wat aan! Of het nu gaat om een oud toestel dat vervangen moet worden of een nieuw toestel dat járen mee moet gaan, we hebben de juiste oplossing voor jou.

Circulariteit, van A tot Z 

Al voor de levensduur van onze speeltoestellen houden we rekening met de circulariteit. We gebruiken duurzame materialen en ontwerpen de toestellen op een slimme manier zodat we deze circulair kunnen inzetten.

Duurzame materialen

Al zolang we uitdagende speel- en sportplekken in Nederland maken, doen we dat met duurzaam gecertificeerd hout. Hout dat voornamelijk afkomstig is uit de Poolcirkel. Dit is een koud, Scandinavisch gebied waar de bomen ongeveer 130 dagen per jaar groeien. Door de kou is er in het overige deel van het jaar geen groei. Dit zorgt ervoor dat de jaarringen kort op elkaar liggen en dit maakt het hout erg sterk. Wist je dat de fabrieksgarantie tegen rot in ons hout maar liefst 20 jaar is? Onze speeltoestellen worden soms na 20 jaar nog verplaatst.

Wist je dat: onze houten speel- en sporttoestellen ook ongeverfd verkrijgbaar zijn. Ze worden geleverd met houtverduurzaming. Deze behandeling zorgt voor de natuurlijke uitstraling van het hout. We garanderen een lange levensduur én speelplezier voor vele generaties na ons.

Natural optie voor toestellen

Circulariteit in de praktijk

Al onze speel- en sporttoestellen zijn slim ontworpen. Dit doen we door te werken met een modulair systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat we met veel gelijke onderdelen heel veel verschillende toestellen kunnen maken. Willen we iets aanpassen, vervangen of verbeteren? Dat kan heel eenvoudig! Bijna alle onderdelen passen aan elkaar, zo creëren we elke keer weer iets unieks. Deze werkwijze maakt het mogelijk om toestellen circulair te maken en dit kan op verschillende manieren. Zo renoveren we toestellen: we vervangen de onderdelen waar nodig door deze uit een oud toestel te halen. Ook nemen we volledige toestellen terug om er zo nieuwe (andere) speel- of sporttoestellen van te maken. Door deze toestellen terug te nemen gaan we duurzaam om met de materialen.

Sommige onderdelen die we terugnemen zijn niet geschikt om (nieuwe) toestellen mee te maken. Wat we daarmee doen? We gebruiken het om andere dingen mee te maken: bijvoorbeeld een insectenhotel of een moestuintafel. We zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk materialen hergebruiken.

Modulaire speeltoestellen: de oplossing voor jou

Het slim ontwerpen en hergebruiken van onze speel- en sporttoestellen is niet alleen fijn voor ons, maar heeft ook voordelen voor jou. Dit geeft namelijk de mogelijkheid om op een snelle en eenvoudige manier onderdelen uit te wisselen of een toestel uit te breiden. Door modulaire toestellen te gebruiken stel jij je eigen versie samen en kun je deze precies aanpassen aan de doelgroep. Je krijgt helemaal je eigen duurzame toestel.

De voordelen van circulariteit

Naast de voordelen die er zijn voor ons en voor jou, heeft de circulariteit binnen Yalp een positieve invloed op het milieu. We ontwerpen de toestellen op een slimme manier, we hergebruiken alle onderdelen waar kan en we maken gebruik van duurzame materialen. Dit alles zorgt ervoor dat we minder afval realiseren én minder CO2-uitstoot hebben.

Onze maatschappelijke waarde: sociale werkvoorziening

We houden ons niet alleen bezig met het circulair produceren en met circulaire producten, we zijn ook bezig met de maatschappelijke waarde. Duurzaamheid is meer dan een toestel circulair vervangen. Daarom vinden we het belangrijk om ook te kijken naar de inzet van mensen én onze bijdrage aan de maatschappij. Specifiek op dit gebied!

De oude modulaire houten en metalen onderdelen worden, in samenwerking met sociale werkvoorziening, gereinigd en opnieuw geschilderd of gecoat wanneer nodig. Op deze manier werken we niet alleen duurzaam, maar helpen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om werkervaring op te doen. En de herstelde onderdelen worden door één van onze eigen ervaren monteurs vervangen. Zo borgen we de veiligheid en certificering van de toestellen.

Levensduurverlenging bij de Thijmse Berg

De Thijmse Berg is een mooi, rustig en veelzijdig vakantiepark dat ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Al jarenlang kunnen de bezoekers van de camping speelplezier beleven op Lappset speeltoestellen. We hebben daar levensduurverlening van het 19 jaar oude speelschip gerealiseerd en in 2020 nóg meer speelplezier toegevoegd!

Lees meer over dit project

Toestellen opknappen in de gemeente Leeuwarden

In de gemeente Leeuwarden zijn we nu twee jaar bezig met het opknappen van oude speeltoestellen. Bertus Wierda: “We werken graag aan duurzaamheid binnen de gemeente Leeuwarden. Het renoveren van toestellen is daar een belangrijk onderdeel van. De levensduur van het toestel wordt met meerdere jaren verlengd en het is een stuk goedkoper dan het hele toestel vervangen voor een nieuwe. Door enkele onderdelen te vervangen kan het toestel weer jaren mee. Nadat de toestellen helemaal zijn opgeknapt zien ze er weer uit als nieuw. Soms denken buurtbewoners zelfs dat er nieuwe speeltoestellen zijn geplaatst vult Klaas Kingma (servicemonteur bij Yalp) aan. Dat zorgt er ook voor dat de kinderen weer meer gebruik maken van de speelplekken.”

Lees meer over dit project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.