OPENBARE RUIMTE

Beleef- en beweegtuin de Omloop op Terschelling

Bewegen is essentieel en het liefst doe je dit heerlijk in de buitenlucht. Steeds meer mensen worden zich hier bewust van. Fysiopraktijk- en zorgcentrum De Stilen op Terschelling openden begin september 2023 hun eigen beleef- en beweegtuin De Omloop. Een plek waar bewoners en eilandbewoners samen kunnen komen om te bewegen.

De beleef- en beweegtuin bestaat uit verschillende beweegtoestellen voor ouderen, ontspanplekjes en een bootcamp toestel. De tuin is toegankelijk voor iedereen, dit betekend dat iedereen samen kan komen om te ontmoeten, ontspannen en bewegen.

Hoe de beleef- en beweegtuin is ontstaan

Bewegen stimuleren bij mensen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is, dat is iets wat er in het sportakkoord van de gemeente Terschelling stond. Fysiotherapie Terschelling kreeg de opdracht om hier goed over na te denken. De wens was om het oude plein te veranderen in een beleef- en beweegtuin waarin zowel bewoners van De Stilen als eilandbewoners in beweging kunnen komen. Daarvoor is een projectgroep opgericht, met hierin naast fysiotherapeuten ook een activiteitenbegeleider/vrijwilligerscoördinator en lid van de cliëntenraad. Met de verschillende wensen van de projectroep is er een plan opgesteld. Eind januari 2023 werd het plan gepresenteerd aan het management, bewoners en huurders van De Stilen. Na feedback is het definitieve eindplan voortgezet.

Extra geld opgehaald met verschillende acties

De projectgroep heeft samen met de stichting vrienden van De Stilen geld opgehaald om de beleef- en beweegtuin te kunnen realiseren! Zowel het aanschrijven van fondsen, subsidieaanvragen en verschillende lokale acties zoals: ‘verkopen’ van vierkante meters tuin, taarten bakken, organiseren van een kerstmarkt, puzzeltocht en een rommelmarkt hebben ertoe geleid dat ze het streefbedrag bij elkaar hebben gekregen. Een ontzettend mooi initiatief vanuit de vrienden van De Stilen en de bewoners!

"De kracht van de beleef- en beweegtuin is dat het toegankelijk en uitdagend is voor iedereen."

Makkelijk en toegankelijk voor iedereen.

In deze tuin kan iedereen nu tuinieren, wandelen, ontmoeten, bewegen en genieten van de attributen die zich in de tuin bevinden. Het is een centrale plek met uitdagende en makkelijk toegankelijke toestellen en het daagt uit tot bewegen en samen naar buiten gaan.

“Wij kozen voor de beweegtoestellen van Yalp omdat ze toegankelijk zijn voor mobiele en minder mobiele bewoners van het eiland. De beweegtoestellen passen in de sfeer van de tuin zoals we die voor ogen hadden.”, verteld Rianne van der Wal, Fysiotherapeut Terschelling

Positieve reacties op de beleef- en beweegtuin

Bewoners van De Stilen, omwonenden en andere eilandbewoners reageerden zeer positief op de nieuwe tuin! Sommige mensen hebben iets langer de kat uit de boom gekeken voordat ze het plan omarmden. Deze winter word de tuin verder aangepakt door de hovenier en de tuinclub vol enthousiaste vrijwilligers. Dit maakt de plek nog mooier en zullen de verschillende beweegtoestellen, ontspanplekjes en de (moes)tuin vaker gebruikt worden. De maand september 2023 is de ‘september-beweegmaand’ geworden. Zo is er naast iedere woensdag een bootcamples ook iedere donderdag een beweegles voor ouderen en mensen uit de buurt samen met kinderen van bassischolen op Terschelling.

"We zijn erg tevreden over Yalp. We hadden steeds met een klein aantal mensen te maken, hierdoor bleven de lijnen kort. Iedereen bleef zeer welwillend in het zo snel mogelijk realiseren van de beleef- en beweegtuin."

Functioneel voor het zorgcentrum en de fysiopraktijk

De nieuwe tuin is een ontmoetingsplek voor jong en oud geworden. De Stilen zet de beweegtuin in om samen in beweging te komen, tuinieren, sporten en voor verschillende spelvormen. “Voor in de toekomst hopen wij dat het een plek is waar met regelmaat ouderen en jongeren alleen of samen komen om te bewegen en sporten”, Rianne. Ook voor de fysiopraktijk is het een plek waar ze functioneel kunnen oefenen en een deel van de oefentherapie naar de buitenlucht kunnen brengen.

Opening met Olga Commandeur

1 september 2023 opende Arieke Sieben (locatiemanager De Stilen), Caroline van de Pol (burgermeester Terschelling) en Olga Commandeur de nieuwe beleef- en beweegtuin. Donateurs, sponsoren, personeel, leveranciers en alle bewoners van Terschelling waren per e-mail, social media en een advertentie in de Terschellinger uitgenodigd voor de opening. Na een flinke warming-up waaraan alle aanwezigen op het plein meededen heeft Olga Commandeur een aantal oefeningen op en rond de beweegtoestellen gedaan.

“Het was geweldig! Olga is erg inspirerend in haar verhaal en krijgt het hele plein binnen een paar minuten in beweging. Erg leuk hoe creatief ze de toestellen gebruikt!”, Rianne.

Klik HIER om de samenvattingsvideo van de opening te bekijken!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.