Inclusief sporten

Inclusief sporten:
hoe kan iedereen meedoen?

Bij inclusief sporten en bewegen gaat het erom dat iedereen, ongeacht leeftijd of (lichamelijke) beperkingen met plezier kan sporten, zich welkom voelt en niet uitgesloten wordt. Dat zij kunnen sporten en bewegen waar ze willen. Dit geldt voor kinderen, volwassenen en senioren, inclusief sporten is voor iedereen. Naast de beweging die de mensen krijgen, zijn plezier en sociale verbinding minstens zo belangrijk. Mensen doen mee in de maatschappij én bouwen een sociaal netwerk op. Dit zijn belangrijke redenen voor mensen met een beperking om te gaan sporten en bewegen.

Inclusief sporten

Iedereen verdient de mogelijkheid om te kunnen sporten en de sociale verbinding op te zoeken. We zien dat de groep met speciale behoeften en (lichamelijke) beperkingen vaak worden vergeten bij het creëren van sportplekken. Sport en bewegen is voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend. Dit komt vaak doordat het voor hen lastiger is om een passend sportaanbod te vinden. Door een sportplek inclusief te maken, biedt je hierin een oplossing. Heb je hulp nodig om jouw sportplek in te richten? Wij helpen je er graag bij. Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ sporttoestel al voldoende.

Goed om te weten:

  • In Nederland zijn 1,7 miljoen mindervaliden.
  • Het effect van sporten en bewegen is groter bij mensen met een fysieke beperking.
  • Mensen met een (lichamelijke) beperking hebben een hogere kans op bepaalde aandoeningen. Sport en bewegen verminderd deze kans.

Het ontwerp van inclusieve sporttoestellen

Voor een toegankelijke sportplek zijn geen ingewikkelde aanpassingen in het ontwerp nodig. Maar hoe werkt het dan wel? Onze sporttoestellen zijn ontworpen met als doel om het bewegen, beleven en ontmoeten voor iédereen toegankelijk te maken. Zodat iedereen binnen zijn of haar eigen niveau en mogelijkheden kan sporten.

All-in: toegankelijke sportparken

Niet alleen de keuze voor de juiste sporttoestellen is belangrijk, ook de bereikbaarheid van de toestellen en de totale inrichting van de sportplek tellen mee. Yalp ontwerpt inclusieve sportplekken waarbij rekening wordt gehouden met deze aspecten. Dit ontwerpprincipe noemen we ‘All-in’.

De meeste sporttoestellen zijn zo ontworpen dat ze zo kunnen worden geplaatst op een inclusieve sportplek. De toestellen kunnen worden gebruikt vanuit een rolstoel, als daar met de ondergrond rekening mee wordt gehouden. In de toestellen zelf heeft de gebruiker voldoende ruimte om te bewegen en te sporten. Er zijn bijvoorbeeld stangen en ringen op verschillende hoogtes, die de gebruiker in staat stellen een goede grip te krijgen vanuit een rolstoel of staand op de grond. Belangrijk is genoeg ruimte tussen de verschillende producten, zodat eventueel iemand anders kan helpen bij de oefening. De felle kleuren van de sporttoestellen zorgen voor contrast en helpen de beweging te begeleiden. Dit verhoogt gelijk de veiligheid.

All-in voor ouderen: beweegtoestellen gericht op senioren

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, en door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden. Maar vaak is er nog heel veel mogelijk. Met een aangepast aanbod aan sporttoestellen bijvoorbeeld. De kracht van inclusieve sportplek is de ongedwongen manier van bewegen. De oefeningen op specifieke toestellen vertalen zich direct naar het beter functioneren in het dagelijks leven.

Meer over senioren toestellen

No limits!

De sportlijn van Lappset is getest door de Finse Paralympische atleten Henry Manni en Aleksi Kirjonen: “We willen mensen met een handicap aanmoedigen om van sport te genieten en te gaan sporten!” Bekijk de playlist op ons YouTube kanaal.

Tijdens hun training voor de Paralympische Spelen hebben ze een Facebook-community ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” (“De grenzen zitten in je eigen hoofd”) met meer dan 40.000 volgers opgebouwd. Een toffe samenwerking voor de inclusieve sportwereld.

Samen sporten

voor iedereen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.