KENNISBANK

Waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van een sportterrein?

Speeltuinen en sportterreinen worden steeds meer geïntegreerd. Een goede ontwikkeling, want naarmate kinderen ouder worden ontwikkelt het spelen zich tot andere vormen van lichaamsbeweging. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, hebben ze hopelijk een levensstijl ontwikkeld waarin lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt.

Een paar jaar geleden werden fitnesstoestellen nog gecertificeerd volgens de EN 1176 norm voor speeltoestellen. Dit is tegenwoordig niet meer voldoende. Terwijl de veiligheidseisen voor speeltoestellen doorgaans relatief streng zijn, zijn er maar weinig voorschriften voor zogenoemde ‘bewegende mechanismen en de risico’s die daarmee gepaard gaan’. Door de normering EN 16630 zijn er nu ook eisen gesteld aan toestellen met bewegende mechanismen, zoals permanent geïnstalleerde fitnesstoestellen voor gebruik buitenshuis.

Is het kindvriendelijk?

Als een fitnesstoestel kindvriendelijk is, kan het in de buurt van een speelplaats worden geïnstalleerd en door kinderen worden gebruikt om te spelen en te bewegen. Volgens de risico gebaseerde benadering is een statisch toestel kindvriendelijk en een bewegend toestel niet. Maar wat als het om zachte en soepele bewegingen gaat?

In dergelijke gevallen kan de apparatuur toch als kindvriendelijk worden beschouwd. Maar hoe bepaal je dat dan? Fabrikanten geven vaak instructies voor het plaatsen van de apparatuur. Daarnaast zouden ontwerpers – die fitnesstoestellen kiezen voor installatie in de buurt van een speelplaats – zich de vraag moeten stellen: Zou ik mijn kinderen van 3-5 jaar of de kinderen van mijn broer of zus op dit toestel laten spelen? Als het antwoord ja is, is het toestel zeer waarschijnlijk kindvriendelijk.

Ondergrond

Op een schoolplein kunnen diverse speel- en sportzones worden ontworpen. De jonge leerlingen zijn vooral druk met spel en met spelen en daarom moet het veiligheidsniveau dat van een speelplaats zijn. Bij oudere leerlingen gaan de lichamelijke activiteiten van spelen naar sporten en bewegen. Maar ook dan zijn er echter altijd mensen die de toestellen gebruiken om op te spelen. Daarom raden we overal op het schoolplein schokabsorberende oppervlakken aan.

Indien de betrokken ruimte niet voor spelen bestemd is, kunnen fitnesstoestellen vrij worden geïnstalleerd en kun je je de kosten voor een schokabsorberende ondergrond besparen. Volgens EN16630 mag de ondergrond hard zijn tot de vrije valhoogte van één meter. Bij een gazon is dit aanvaardbaar tot een hoogte van 150 cm. Heb je hier vragen over, neem dan contact met ons op.

 

Sporten en spelen naast elkaar

Je kunt prima een buitensport plek in de buurt van een speelplaats ontwerpen, maar hou wel rekening met een effectieve scheiding van het speelgedeelte. Dat kan door voldoende afstand te houden, door een omheining te plaatsen of door middel van duidelijke bewegwijzering.

Zorgorganisatie Norschoten in Barneveld opende begin 2020 de Generatietuin. Een plek waar cliënten, familieleden, personeel en wijkbewoners elkaar ontmoeten. De rolstoeltoegankelijke Generatietuin bestaat uit een sportplek met bootcamp, een speeltoestel voor kinderen en beweegtoestellen voor ouderen. Verder zijn er bankjes en een gezellig terras gerealiseerd, zodat iedereen zich welkom voelt in deze mooie Generatietuin. Lees meer >

Veiligheid voor alles!

De adviseurs van Yalp kunnen je helpen bij al je vragen hierover, dus schroom niet contact met ons op te nemen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.