BUURTPARTICIPATIE

SAMEN NAAR SUCCES

Sporten en spelen is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid van woonwijken. Hier ligt een grote rol voor gemeentes. Zij streven naar mooie en uitdagende plekken die bijdragen aan het woonplezier van de buurt. Uit ervaring weten wij dat het succes van goede sport- en speelplekken ligt in de betrokkenheid van de buurt. Betrokkenheid bij zowel de ontwikkeling als in het gebruik. Dat is waarom we inzetten op buurtparticipatie.

Ontwerpen op basis van wensen en behoeften

Waar je woont, daar leef je ook. En heb je kinderen? Dan wil je dat ze buitenspelen. De kwaliteit van de buitenruimte in de wijk is voor veel buurtbewoners van groot belang. Met buurtparticipatie spelen we hierop in. Gemeenten kunnen, samen met Yalp, al in een vroegtijdig stadium de buurt betrekken bij het ontwerpproces van een nieuwe speel- of sportplek. Dat levert betrokkenheid van de buurt en een kwalitatief betere plek op. We gaan in gesprek over wensen en behoeften en vertalen deze naar een ontwerp dat hierbij aansluit. Zo creëren we meer waarde in de buitenruimte passend bij de behoefte. Het resultaat? Een plek waar buurtbewoners echt betrokken zijn en die nog meer stimuleert om te ontmoeten, sporten en bewegen.

 

Samen; Gemeente, buurt en Yalp

Het buurtparticipatietraject is flexibel. Als gemeente bepaal je zelf hoe groot jouw en onze rol is. Zijn we vanaf het begin betrokken? Dan beginnen we met de wensen en behoeften van de gemeente. Vervolgens organiseren we bewonersmiddagen of – avonden. Daar gaan we in op speelwaarden en toestelsoorten en brengen we de wensen en behoeften van de buurt in kaart.  We werken verschillende ontwerpen uit, waar bewoners op kunnen stemmen. Stemmen kan online via onze website speleninjebuurt.nl of tijdens een buurtbijeenkomst. Welke werkwijze we toepassen bepalen we samen per project.

Betrokkenheid op basis van informatie en invloed

Wensen en behoeften managen is een vak apart. Om buurtparticipatie goed te laten slagen werken we samen met Anneleen Ypma, van het bedrijf Project op Poten. Anneleen begeleidt de buurtbijeenkomsten en gaat het gesprek aan met bewoners. Anneleen: “De openbare ruimte heeft een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van leven. Wanneer bepaalde voorzieningen en faciliteiten in de buurt als prettig worden ervaren,  is het een verlengstuk van je woonomgeving.”

Betrokkenheid is de sleutel tot succes in buurtparticipatie. Anneleen: “Het is belangrijk dat bewoners zich betrokken voelen bij het proces en het resultaat. Daarom vertellen we wat er gaat gebeuren en welke invloed de buurt heeft. Invloed op verandering in de buurt, daar praat de buurt graag over mee.”

"De openbare ruimte heeft een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van leven en kan een verlengstuk van je woonomgeving zijn."

Blije gebruikers door te geven waar ze behoefte aan hebben

Buurtparticipatie levert betere speel- en sportplekken op. Een goede speelplek voegt waarde toe aan de leefbaarheid in de wijk. De buurt gebruikt de plekken intensiever, daardoor is het positieve effect op de wijk nog groter. Elke investering met buurtparticipatie levert meer woonplezier op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.