My Yalp

Burgerinitiatief en buurtparticipatie

WETGEVING

OMGEVINGSWET & BURGERPARTICIPATIE

Wij houden goed de laatste ontwikkelingen rondom de Omgevingswet in de gaten voor je. Zodra deze van kracht wordt, zal het indienen van burgerinitiatieven een stuk eenvoudiger worden. Tot die tijd zijn initiatieven met de juiste hulp zeker niet kansloos. Yalp kan jou helpen om jouw initiatief tot een succes te maken, van het eerste plan tot de uiteindelijke realisatie.

Het belang van burgerinitiatief

Als burgers een idee hebt voor hun buurt, kunnen ze ondersteuning vragen aan hun gemeente. Een idee van burgers om de leefomgeving te verbeteren heet een burger- of bewonersinitiatief. Bij Yalp ondersteunen we dit soort initiatieven op diverse manieren. Omdat we het belangrijk vinden om spelen, bewegen, sporten en ontmoeten de wereld in te brengen!

Op weg naar een mooie speel- of sportplek in jouw buurt 

Een mooie speelplek of uitdagende sportplek, kan het woonplezier in jouw wijk enorm vergroten. Buiten spelen en sporten is niet alleen erg gezond, het zorgt ook voor meer contact tussen buurtgenoten. Veel gemeenten ondersteunen initiatieven van bewoners door bijvoorbeeld subsidies. Als burger mag je middels het burgerinitiatief aangeven wat je wensen zijn om je buurt mooier te maken. Heb je plannen voor bijvoorbeeld een sportvoorziening voor hangjongeren, een beweegtuin voor senioren of een toegankelijke speelplek voor mindervalide kinderen? Maar hoe pak je dat aan? Wil je aan de slag met een buurtinitiatief? Deze tips helpen je om jouw initiatief succesvol te laten worden.

Tips voor een succesvol burgerinitiatief

Casestudy buurtparticipatie

Het was de droom van de Zoetermeerse sporter Jasper Harteveld: een buitensportpark, voor iedereen gratis toegankelijk. Want ruim vier op de tien jongeren in Zoetermeer gaf aan zich matig tot zeer ernstig eenzaam te voelen. Bijna de helft van de jongeren mist een of meer soorten ontmoetingsplekken in de buurt. Onder de ouderen is 10% ernstig tot zeer ernstig eenzaam en 28% matig eenzaam. Hoe heeft Jasper het voor elkaar gekregen om een beweegpark te krijgen in zijn gemeente?

Lees meer