WETGEVING

OMGEVINGSWET & BURGERPARTICIPATIE

Wij houden goed de laatste ontwikkelingen rondom de Omgevingswet in de gaten voor je. Zodra deze van kracht wordt, zal het indienen van burgerinitiatieven een stuk eenvoudiger worden. Tot die tijd zijn initiatieven met de juiste hulp zeker niet kansloos. Yalp kan jou helpen om jouw initiatief tot een succes te maken, van het eerste plan tot de uiteindelijke realisatie.

Het belang van burgerinitiatief

Ook burgers kunnen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Dat kan met het burgerinitiatief, een uitgewerkt voorstel om bijvoorbeeld spelen en sporten in je buurt of gemeente te verbeteren. Een burgerinitiatief is een verzoek aan de Tweede Kamer om het uitgewerkte voorstel te bespreken en er een standpunt over in te nemen. Het burgerinitiatief is dus uitdrukkelijk een nieuw voorstel, niet een reactie op de wetgeving die de Tweede Kamer al heeft behandeld of nog gaat behandelen.

Een burgerinitiatief is in de Nederlandse politiek een voorstel dat een kiesgerechtigde, met ondersteuning van 40.000 handtekeningen, kan indienen om een bepaald onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te laten plaatsen. Indien het voorstel aan de vereisten voldoet, komt het onderwerp op de Kameragenda.

Bij Yalp ondersteunen we dit soort initiatieven op diverse manieren. Omdat we het belangrijk vinden om spelen, bewegen, sporten en ontmoeten de wereld in te brengen!

Op weg naar een mooie speel- of sportplek in jouw buurt 

Een mooie speelplek of uitdagende sportplek, kan het woonplezier in jouw wijk enorm vergroten. Buiten spelen en sporten is niet alleen erg gezond, het zorgt ook voor meer contact tussen buurtgenoten. Veel gemeenten ondersteunen initiatieven van bewoners door bijvoorbeeld subsidies. Als burger mag je middels het burgerinitiatief aangeven wat je wensen zijn om je buurt mooier te maken. Heb je plannen voor bijvoorbeeld een sportvoorziening voor hangjongeren, een beweegtuin voor senioren of een toegankelijke speelplek voor mindervalide kinderen? Maar hoe pak je dat aan? Wil je aan de slag met een buurtinitiatief? Deze tips helpen je om jouw initiatief succesvol te laten worden.

Tips voor een succesvol burgerinitiatief

Casestudy buurtparticipatie

Het was de droom van de Zoetermeerse sporter Jasper Harteveld: een buitensportpark, voor iedereen gratis toegankelijk. Want ruim vier op de tien jongeren in Zoetermeer gaf aan zich matig tot zeer ernstig eenzaam te voelen. Bijna de helft van de jongeren mist een of meer soorten ontmoetingsplekken in de buurt. Onder de ouderen is 10% ernstig tot zeer ernstig eenzaam en 28% matig eenzaam. Hoe heeft Jasper het voor elkaar gekregen om een beweegpark te krijgen in zijn gemeente?

Lees meer

Hoe werkt het burgerinitiatief?

Op de pagina van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven staat hoe je een burgerinitiatief kunt indienen. Hieronder alvast een aantal zaken op een rij:

40.000 handtekeningen

Om duidelijk te maken dat je niet de enige bent met een bepaald standpunt is het belangrijk om medestanders te vinden. Daarom moet jouw voorstel ten minste 40.000 steunbetuigingen hebben mét naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan 18 jaar en met de Nederlandse nationaliteit. Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft en ouder dan 18 jaar is, kan een burgerinitiatief indienen. Je kunt je initiatiefvoorstel zelf of samen met anderen indienen. Je moet duidelijk opschrijven wat het doel van uw voorstel is, en waarom en hoe je dit doel denkt te kunnen bereiken. Je voorstel moet nieuw zijn, het moet iets zijn waarover de Kamer gaat en je voorstel moet aan de volgende regels voldoen:

  • Het voorstel is nieuw; de laatste twee jaar is het onderwerp niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest.
  • Het voorstel gaat over een onderwerp waarover de Tweede Kamer beslist, dus over een kwestie die de rijksoverheid en níet een andere overheid aangaat en géén privékwestie is.
  • Het voorstel mag niet in strijd zijn met in ons land diepgewortelde normen en waarden.
  • Het voorstel gaat niet over de Grondwet, de belastingen of de begrotingswetten.
  • Het burgerinitiatief moet een duidelijk voorstel bevatten, bijvoorbeeld om een bepaald verbod af te schaffen of juist in te voeren. Dus niet slechts het verzoek om aan een bepaald onderwerp een debat te wijden of enkel een klacht.

Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Natuurlijk kun je zelf niet al deze vragen beantwoorden. Daarvoor is de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Deze commissie behandelt alle ingekomen burgerinitiatieven en beoordeelt of jouw voorstel aan de voorwaarden voldoet. Om vast te stellen of de bijgevoegde handtekeningen van kiesgerechtigden zijn, doet de commissie een steekproef. Enkele honderden mensen van uw lijst krijgen een brief van de Tweede Kamer met het verzoek om een kopie van paspoort of ander identiteitsbewijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.