Openbare ruimte

Speel- en beweegpark De Stroet in Beltrum

In het centrum van Beltrum legden we een prachtig speel-, en beweegpark aan. Een vier generatiepark met activiteiten voor alle leeftijden. Veelzijdigheid creëren was het doel en dat is gelukt! Met toestellen om te sporten en spelen, voor jong en ouder is het een levendige en gezellige ontmoetingsplek geworden voor het hele dorp.

Vier generatie park

Het park De Stroet bestaat sinds 1964 en de speeltuin daarin was toe aan nieuwe speeltoestellen. Samen met een groep enthousiaste initiatiefnemers kwam Leo Scharenborg, oud-wethouder en projectleider van De Stroet, op het idee om een vier generatiepark te maken. In samenwerking met o.a. de speeltuinvereniging, het verzorgingstehuis en de kerk (waarvan de grond is) is een plek gecreëerd waar het dorp elkaar kan ontmoeten. Daarmee heeft het een belangrijke maatschappelijke functie gekregen.

“Ik ben ontzettend trots op het project en erg blij te zien dat het zo goed gebruikt wordt door alle generaties”.

Toestellen voor iedereen

In het generatiepark zijn meerdere sport-, spel- en beweegtoestellen geplaatst. Het verzorgingstehuis heeft haar tuin beschikbaar gesteld voor de toestellen speciaal om ouderen (meer) in beweging te krijgen. De toestellen zijn zorgvuldig uitgekozen zodat elke generatie met veel plezier naar het park komt. Dit stimuleert het sociale aspect. Het park is een overzichtelijke en fijne plek geworden om te bewegen en elkaar te ontmoeten.

Leo: “De toestellen van Yalp zijn rondom het hele park geplaatst. Bij de entree staat de interactieve Yalp Sona dans- en beweegboog. Het was een harde voorwaarde dat dit toestel in het park zou komen en echt een must voor het park. Daarnaast zijn houten sport- en speeltoestellen geplaatst. Voor elk wat wils”.

Een fijne omgeving om het af te maken

Over de aankleding van de plek is goed nagedacht. In het hele park zijn bloemen en bomen te vinden. Door de geur en kleur beleving worden zintuigen geprikkeld. De grote hoeveelheid aan schaduwrijke plekken, zorgt ervoor dat het park ook hartje zomer een fijne plek is om te zijn. De paden hebben ook de nodige aandacht gekregen, ze zijn vernieuwd met asfalt zodat kinderwagens, rolstoelen en rollators gemakkelijk door het park kunnen voortbewegen.

Sona, plezier voor alle leeftijden

LEADER subsidie

Om dit project te realiseren was een groot budget nodig. Gelukkig kon er  gebruik gemaakt worden van LEADER subsidie. Een Europese subsidie voor projecten gericht op het versterken van het landelijk gebied en de leefbaarheid te verbeteren. Leo: “Met LEADER konden we het generatiepark realiseren. Het was een lang traject, waar veel informatie en verantwoording bij kwam kijken. Ik ben enorm blij dat het gelukt is. Met hulp en advies vanuit Yalp en het provinciehuis hebben we 100% van de subsidie ontvangen.”

Een groot succes!

Het park is een groot succes. Kinderen zijn de hele dag in het park aanwezig, ’s ochtends met opa en oma en ’s middags na schooltijd. Leo komt elke week  in het park en vertelt: “Ik spreek veel bezoekers en iedereen is ontzettend enthousiast over het park. Ze zijn verrast over het eindresultaat. Er worden veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.