Durf te vragen!

Veelgestelde vragen over Yalp Interactieve toestellen

Bij Yalp hebben we een aantal coole interactieve playsets ontworpen. Elk met een eigen verhaal, technische opbouw en coole features. Hier hebben we heel veel informatie over, vraag ons gerust! Je kunt de meest gestelde vragen op deze pagina vinden.

Financiering

Om een kostenbegroting te krijgen, neem contact met ons op. Wij zullen je een reeks product kosten geven.

Contact

Yalp heeft een Augmented Reality functie waarmee je met je telefoon de interactieve speeltoestellen kunt plaatsen op alle mogelijke locaties. Deze functie toont de toestellen, correct geschaald, in elke ruimte van jouw keuze.

Wij bieden ook een ontwerpservice. Ons ontwerpteam kan je helpen de speeltuin van jouw dromen te creëren!

Gebruik Yalp AR

Op onze website vind je verschillende links naar ervaringen van klanten met onze producten. Deze kunnen mogelijk worden gebruikt als referenties voor jouw subsidievoorstel.

Openbare ruimte
Onderwijs
Leisure
Zorg

Frequently asked questions

Ja, het draagt zeker bij. Wij bieden een actieve speelstijl in de buitenlucht aan, waarbij alle positieve aspecten van gamen worden gebruikt om iedereen van de bank af te krijgen. Tegenwoordig brengen kinderen (om eerlijk te zijn, niet alleen kinderen) te veel tijd door voor een scherm met hun mobiele telefoon, het kijken naar series, het spelen van videogames en het bijhouden van sociale media. Een traditionele schommel of glijbaan is leuk, maar we geloven dat we het leuker kunnen maken en deze nieuwe generatie kunnen stimuleren om naar buiten te gaan en te spelen. Onze interactieve speeltoestellen voldoen aan de eisen van deze nieuwe realiteit. Ze combineren de entertainmentwaarde van videogames met de voordelen van buitenspelen en zijn daardoor verleidelijker voor de nieuwe generatie. Onderzoek heeft aangetoond dat alle interactieve speeltoestellen hun traditionele tegenhangers ruimschoots overtreffen op het gebied van trainingsintensiteit. Tijdens het onderzoek werd de bewegingsintensiteit van de Sona en Toro vergeleken met andere sporten. Het spel ‘Reaction Race’ van de Sona behaalde meer dan 10 MET-punten, waardoor het intensiever is dan fietsen (MET 4,5), basketbal (MET 6), hardlopen (MET 6,2), of niet-competitief voetbal (MET 7). MET staat voor Metabolisch Equivalent en is een meeteenheid binnen de fysiologie. Eén MET is gelijk aan de stofwisseling van een persoon tijdens het zitten of rusten.

Ja, de interactieve speeltoestellen zullen elk jaar zelfs interessanter worden met steeds nieuwe updates en spellen. De games worden ontwikkeld zonder spelregels, zodat kinderen zelf hun fantasie kunnen gebruiken. Elk spel bestaat uit verschillende niveaus, waarbij het volgende niveau ingewikkelder is dan het vorige. Daardoor blijven de spellen altijd uitdagend en zorgen ze ervoor dat ze nooit saai zijn. Ook kunnen de games dynamisch afgestemd worden op de vaardigheden van de spelers. Als je een spel speelt en beter wordt, zal het interactieve toestel de moeilijkheidsgraad verhogen, en vice versa. Een aantal spellen en geluidsfragmenten worden vooraf geïnstalleerd op de interactieve speeltoestellen, daarnaast worden er voortdurend nieuwe spellen en geluidsfragmenten ontwikkeld.

Vanaf 1 januari 2021: Wij bieden een garantieperiode van TIEN jaar vanaf de installatiedatum voor niet-elektronische onderdelen zoals stalen, aluminium en kunststoffen constructieonderdelen. Bij aankoop van een interactief speeltoestel krijgen onze klanten ook 2 jaar garantie op de elektronische onderdelen*. Upgrade naar het Carefree pakket voor 5 jaar garantie op de elektronische onderdelen* en meer. Onze garantie dekt geen vandalisme of foutief gebruik. Voor ruwe klimaten en de nabijheid van de zee hebben wij onze garantie beperkt. Vraag ons naar de gedetailleerde garantiespecificaties. Voor meer details kijk op onze garantiepagina of contact opnemen met de sales.

Garantie         Contact sales

Inclusief spelen

Alle interactieve speeltoestellen zijn daadwerkelijk inclusief en zijn ontwikkeld om toegankelijk te zijn voor iedereen: jong en oud, met of zonder handicap. Kinderen met een handicap kunnen dezelfde spellen spelen samen met hun vriendjes, broertjes en zusjes. Dit hebben we bereikt door de speelvloer veilig en toegankelijk te maken voor elke soort rolstoel. We hebben kinderen gezien die normaal gesproken niet reageren in alledaagse situaties, maar volledig opbloeien bij het spelen op de interactieve toestellen. We hebben een kind met erge autisme gezien dat volledig ontspannen is, haar armen beweegt, danst en lacht onder de Sona. Voor dit interactieve speeltoestel is er een uniek softwarepakket beschikbaar voor deze sector, met verschillende spelletjes, en kunnen er rustigere geluidsfragmenten worden geïnstalleerd. Ook kan de snelheid en het volume waarmee de spellen worden gespeeld worden aangepast. De Sona is eveneens een belangrijke innovatie in de gezondheidszorg voor senioren geworden. Oefeningen op de muzikaal begeleide programma’s dragen bij aan het welzijn van kwetsbare ouderen, vooral degenen die het grootste deel van hun dagen binnenshuis doorbrengen. Bovendien heeft de Sona bewezen dat het mensen met Alzheimer helpt om mentaal alerter te worden. Er zijn nog veel meer voorbeelden, lees meer over inclusief spelen:

Inclusief spelen

Onze interactieve speeltoestellen zijn zo ontwikkeld dat ze het beste passen bij een specifieke leeftijdsgroep. Toch zijn ze leuk voor jong en oud. De fout die onze ontwerpers in het begin maakten was het aanbrengen van de leeftijdssticker van 4-80 jaar oud. Pas later ontdekten we dat een kind van 1 jaar oud plezier had op de Sona en een dame van 85 jaar zei dat ze zich weer jong voelde. We hebben de leeftijdsstickers achterwege gelaten en kondigen graag aan dat de toestellen voor alle leeftijden zijn. Zo is de Fono DJ-tafel speciaal gemaakt voor tieners, maar ook jongere kinderen hebben veel plezier met het scratchen van de muziekfragmenten die op de Fono beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zagen we in een resort dat de Fono ook veel gebruikt werd door ouders die er net zo veel plezier aan beleefden.  Alle interactieve speeltoestellen zijn ontwikkeld om voor alle leeftijden eenvoudig te begrijpen te zijn en toegankelijk voor iedereen, zelfs voor ouderen of mensen met een handicap. Zo is de Sutu balmuur geschikt voor basisschoolkinderen en middelbare schooljongeren, maar soms ook onweerstaanbaar voor volwassenen. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit verschillende games. De stootgevoelige panelen meten en reageren wanneer de bal ze raakt. Sterke LED-lampjes en speakers geven de spelers feedback en stimuleren hun prestaties. Dit zorgt voor een fantastische interactie tussen de speler en het interactieve toestel. Je ziet al vanaf de eerste seconde een glimlach verschijnen. Wil je meer weten over inclusief spelen:

Inclusief spelen

Jazeker! De Memo, Sona en Toro zijn het meest geschikt voor grote groepen. We hebben wel eens de Sona door meer dan 30 kinderen tegelijk zien spelen, waarbij de optimale groepsgrootte 9 is. De meeste games voor de Memo zijn ontworpen voor ongeveer 6 spelers tegelijkertijd. De optimale groepsgrootte voor de Toro is 8 spelers (4 teams van 2). Voor de Fono kun je twee DJ’s hebben, maar tegelijkertijd kunnen er ook nog wat meer mensen rondhangen. Dit leidt tot een groepsgrootte van ongeveer 8. De Sutu kun je met 2-4 spelers tegelijk op spelen, maar dat is weg veel waardoor we vaak grotere groepen om de beurt zien spelen. Bij alle interactieve speeltoestellen zien we vaak grotere groepen om de beurt, die van het spelen op de toestellen naar rondhangen gaan en naar anderen kijken. Dat is spelen, en dit benadrukt ook het belang van het ontwerpen van het hele speel/sportgebied als één geheel, en niet alleen het neerzetten van één toestel. Banken, chill plekken, wandelpaden, andere speel- en sportobjecten. We helpen je graag om een goede speelruimte te creëren, vraag ons gerust om advies. Daarnaast bieden onze interactieve toestellen veel spellen aan, waarbij sommige spellen specifiek voor grotere groepen zijn ontworpen.  Deze kunnen worden geactiveerd in My Yalp. We hebben ook nog steeds veel spellen voor kinderen die alleen willen spelen. Voor iedereen is er wel een spel.

My Yalp

Interactief spelen

In 2006 lanceerde Yalp met succes ’s werelds eerste interactieve speeltoestel, de Sona dans- en beweegboog. Kort daarna werden de andere interactieve toestellen geboren, die nu in 30+ landen zijn geïnstalleerd. Kijk eens hoeveel we er vandaag hebben! En we zijn nog lang niet klaar met ontwikkelen! Ons assortiment zal de komende jaren alleen maar groeien en worden doorontwikkeld. De unieke speeloplossingen die Yalp heeft gecreëerd zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. We hebben de volgende onderscheidingen en awards mogen ontvangen:

 • Red Dot Design Award 2014 – Fono DJ-tafel
 • EU Profit Innovation Award 2013 – Memo spelzone
 • Pleisureworld Noviteiten Award 2012 – Fono DJ-tafel
 • Building Holland Award 2012 – Sutu balmuur
 • Leisure & Sport Totaal Award 2009 – Sutu balmuur
 • Pleisureworld Noviteiten Award 2009 – Sutu balmuur
 • Pleisureworld Noviteiten Award 2006 – Sona dans- en beweegboog

Interactief spelen is de koppeling tussen de digitale en de echte wereld. De gamewereld zorgt voor uitdagingen, variatie en innovatie in games. Onze interactieve speeltoestellen brengen een oplossing voor de obstakels van deze tijd, we leven in een snel veranderende wereld met toenemende digitalisering. Het is moeilijk om de amusementswaarde van videogames te overtreffen.

Met onze interactieve producten voldoen we aan de eisen van deze nieuwe realiteit en de nieuwe generatie, terwijl we de voordelen van buitenspelen waarborgen. Het is waar de fysieke en digitale wereld elkaar ontmoeten. Een schommel of glijbaan is gewoon niet genoeg voor de generatie van vandaag.

Nee, dat is niet nodig. En dat is ook niet ons doel. De oplossingen liggen in de manier waarop het wordt ontworpen en gebruikt. Het is niet ons doel om een overvloed aan digitaal amusement te creëren. Ons doel is om ‘a new way to play’ te creëren en we kijken vooral naar hoe we interessante, gezonde, inclusieve speeltoestellen kunnen creëren. Technologie is daarbij een hulpmiddel dat we gebruiken. Het biedt namelijk zoveel meer mogelijkheden bij het creëren van unieke speelervaringen die een breed publiek aanspreken.

Het is waar dat kinderen (en volwassenen) nu al te veel tijd besteden aan het kijken naar een scherm. In plaats van te zeggen dat ze dat niet kunnen, stelden onze ontwerpers de vraag: waarom gebeurt dit? Spelcomputers, sociale media, online content: ze bieden zoveel plezier en mogelijkheden. Dat proberen we te combineren met de goede aspecten van buitenspelen: een sociale omgeving voor gezonde activiteiten en ontdekkingen in de echte wereld. Als we elektronica toevoegen, moet dat ook speelwaarde toevoegen. Zo hadden we er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een scherm te verwerken in de Sona, maar we hebben dat niet gedaan. Als je mensen op de Sona ziet spelen, zie je dat ze naar elkaar kijken, de regels van het spel ombuigen en gewoon samen op een actieve manier plezier hebben. Dat is ons doel. We nodigen je uit om een van onze speellocaties te bezoeken en te zien hoe iedereen aan het spelen is, en gewoon speelt. Net zoals de kinderen doen.

Interactieve toestellen

De interactieve speeltoestellen zijn op maat te maken voor jouw specifieke thema of locatie. De Sona interactieve dans- en beweegboog bijvoorbeeld is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren of kan volledig op maat gemaakt worden. Van vloerbedekking tot extra decoratieve elementen bovenop de boog. Zelfs de spellen kunnen worden aangepast met nieuwe geluidsfragmenten, zodat ze passen bij jouw thema. Benieuwd hoe het interactieve speeltoestel waarin je geïnteresseerd bent kan worden gepersonaliseerd? Neem dan gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Contact                 Ontwerp service

Interactief spelen past overal en is geschikt voor een veel groter publiek dan al het andere dat er te vinden is. Het trekt de jongere generatie aan en is ook zeer toegankelijk voor speciale gebruikersgroepen. Interactief spelen is leuk om maar één keer te doen (dagbesteding) maar is ook leuk voor terugkerende bezoekers. In onze ontwerpen testen we graag op het ‘nog-één-keer-effect’, waarbij de herhaalbaarheid centraal staat. Met onze speeltoestellen zullen er elk jaar nieuwe spellen beschikbaar zijn. Wanneer kinderen na een tijdje terugkomen bij hetzelfde speeltoestel, vinden ze vaak geheel nieuwe spellen. De interactieve speeltoestellen kunnen ook thema gebonden zijn, afhankelijk van de betreffende faciliteit. Bovendien zijn interactieve speeltoestellen zeer toegankelijk voor minder validen of ouderen, zonder stigmatiserend te zijn. Ontdek hoe onze interactieve toestellen aan je wensen kunnen voldoen!

Leisure

De interactieve speeltoestellen hebben weinig stroom nodig. Het vermogen dat een interactief toestel gebruikt is bij het spelen ongeveer 20 – 50 Watt; dit is vergelijkbaar met een gloeilamp. De Memo gebruikt circa 50 Watt, de Sutu/Toro/Fono rond 20 Watt en de Sona rond 5 Watt. Met de lichtset op de Sona is het verbruik ook ongeveer 20 Watt. Wanneer het interactieve speeltoestel in ruststand staat (stand-by modus), blijft het stroomverbruik ongeveer 10 Watt. In de slaapstand (’s nachts bijvoorbeeld, wanneer je niet kunt spelen) is het vermogen beperkt tot ongeveer 3 Watt. De enige stroombron die nodig is, is een gewoon stopcontact, de toestellen moeten worden aangesloten op een voeding van 230 of 110 V AC, of op 12 V DC zoals onze Solar. Bent je op zoek naar zonne-energie, een netwerkloze, zelfvoorzienende oplossing voor je interactieve speeltoestel? Kijk dan eens naar onze Solar voor het gebruik van zonne-energie.

Solar

Dat zal niet gebeuren als ze vanaf het begin op het juiste volume zijn ingesteld. Het maximale volume en de aan/uit-tijden van de interactieve speeltoestellen kunnen worden geïnstalleerd door de beheerder, via My Yalp. Ook zorgt de positionering van de luidsprekers in elk interactieve toestel ervoor dat de spelers het geluid optimaal horen, terwijl de buurt zo min mogelijk hinder ondervindt. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat het geluid ver doordringt, is de Fono DJ-tafel ontworpen met zijkanten van beton en naar binnen gerichte luidsprekers, zodat de muziek vooral gericht blijft op de DJ en zijn/haar publiek. Het minimale geluidsniveau van de Fono in gebruik is ongeveer 60 dB (hetzelfde als bij een normaal gesprek). Het maximale geluidsniveau van de Sona in gebruik is ongeveer 95 dB (hetzelfde als een stereo-installatie met een hoog volume). Als vuistregel wordt geadviseerd om een interactief speeltoestel niet binnen 50 meter van de dichtstbijzijnde woning te plaatsen, dan is het toestel namelijk meer niet hoorbaar bij het dichtstbijzijnde huis. Meestal is het geluidsvolume van de spelende kinderen (schreeuwen, plezier maken) hoger dan het geluid van het interactieve speeltoestel zelf.

Veel mensen die de interactieve speeltoestellen bij ons Yalp kantoor uitproberen, vragen onze ontwerpers: welke vind je het leukst? Maar hoe maak je nou een keuze tussen je ‘kinderen’? Het antwoord is dat we van ze allemaal houden, elk met hun eigen karakter. Maar stiekem heeft elke Yalper misschien wel zijn/haar eigen favoriet. Vraag het ons gewoon persoonlijk!

Ja, het is mogelijk om een Yalp interactief toestel te leasen. We hebben twee verschillende opties: huren of huurkoop.

Soms wil je geen eigenaar van een toestel zijn, maar wel spelen bieden. Dan is het mogelijk om een toestel te huren.
Bij huurkoop kan je het aankoop bedrag gespreid betalen. En ben je zelf eigenaar van het toestel.

Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar onze oplossingen pagina: Flexibiliteit in budget

Alle interactieve speeltoestellen zijn speciaal ontworpen voor intensief buitengebruik. De speeltoestellen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en zijn ontwikkeld om weerstand te bieden tegen de zware omstandigheden in de buitenlucht, daarnaast zijn ze grondig getest. Alle elektronische componenten zijn ondergebracht in een massieve stalen of betonnen constructie. In 2020 hebben we 850+ interactieve toestellen geïnstalleerd die aantonen dat een computer in de openbare ruimte geen enkel probleem is en dat de door Yalp ontwikkelde producten zeker vandalismebestendig zijn. We hebben elk detail zo ontworpen dat het bestand is tegen alle weers- en gebruiksomstandigheden. De producten zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Zo worden de transparante schermen op de Sutu interactieve balmuur en het Toro interactieve sportveld beschermd door een dikke polycarbonaat behuizing (hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt in ballistische schilden van de politie). Alle metalen onderdelen zijn gemaakt van roestvrij staal of gegalvaniseerd en gepoederlakt staal, wat de ultieme bescherming biedt tegen vandalisme. De panelen van de Sutu interactieve balmuur zijn met succes getest om bestand te zijn tegen een aanzienlijke impact (1000 keer 50 kg) en kunnen trillingen en temperatuurverschillen van -35°C tot +85°C weerstaan. Alle producten hebben de vandalisme testen met succes doorstaan. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van onze producten en dat blijkt uit onze garantie.

Ja, de interactieve speeltoestellen zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik in de buitenlucht, zijn weerbestendig en ontwikkeld om de zware omstandigheden buiten te weerstaan. Zoals een klant ons vertelde: “Ik ben verbaasd hoe weinig onderhoud er nodig is. We hebben vorig jaar de bouten van onze schommels moeten vervangen, maar onze Sona heeft geen onderhoud nodig gehad, ook al is die ouder”. Alhoewel de producten onderhoudsarm zijn, raden wij je toch aan om regelmatig (minstens één keer per jaar) wat onderhoud te plegen om ze langer in topconditie te houden. Dit onderhoud bestaat uit:

 • Reinigen van alle polycarbonaat panelen (voor- en achterzijde) met behulp van een katoenen of stevige papieren doek en een schoonmaakmiddel zonder verdunner. Je kunt een glasreiniger uit de plaatselijke supermarkt gebruiken.
 • Reinigen van de stalen structuur met een katoenen of stevige papieren doek en een schoonmaakmiddel zonder verdunner.
 • Controleren van alle schroeven en bouten. Zitten ze nog goed vast? Zo niet, draai ze dan vaster aan.
 • Controleren van alle draden op beschadigingen en corrosie. Als je mogelijke schade ziet die een gevaarlijke situatie kan veroorzaken, neem dan contact met ons op.

Onze standaard kunstgrasmatten hebben een 24mm vezel (infill). Maar we hebben ook kunstgrasmatten met een 15mm vezel (non-infill). Non-infill matten zijn van hogere kwaliteit, dichter gestikt en beschikbaar in meerdere kleuren. Maatwerk ontwerpen met kleinere afbeeldingen zien er beter uit op een non-infill vloer.

Binnen vs buitenlocaties:
Infill is steviger en zeer geschikt voor buiten. Voor buiteninstallaties is het altijd beter om een zandinvulling te doen. Het zand helpt statische elektriciteit te voorkomen en houdt de vloer in betere conditie.
Non-infill is zeer geschikt voor binnen, waar je geen zand wilt hebben (het zou over de hele vloer liggen).

Kosten:
Infill is goedkoper, maar je moet zand halen en op de vloer leggen (25kg per m2).
Non-infill is duurder omdat het fijner en dichter is. Het is ook in meer kleuren verkrijgbaar.

Service pakketten

Je garantie is dan verlopen, maar de rest van het pakket blijft ongewijzigd.

Nee, dat kan helaas niet. Je moet dit in het begin beslissen omdat dit je garantievoorwaarden zal beïnvloeden.

Voor meer informatie over garantievoorwaarden kun je de garantie-pagina bekijken of contact opnemen met ons verkoopteam.

Garantie   Contact

In Mijn Yalp, onder de rubriek Beheren > Product > Info

My Yalp

Absoluut! De Gamerotator is een optie waarin wij nieuwe spellen voor je kiezen waarvan wij denken dat ze goed bij jou passen. Op die manier heb je verschillende soorten spellen zonder dat je je daar druk over hoeft te maken. Maar als je liever zelf de games wilt blijven kiezen, kan dat natuurlijk ook.

Software

Als je een interactief toestel hebt aangeschaft krijg je toegang tot My Yalp. My Yalp is een online tool/platform waar je zelf je interactieve toestel kunt beheren. Je kunt bijvoorbeeld het volume en de aan/uit tijden veranderen of de nieuwste spellen vinden en downloaden. Daarnaast kun je hier alle data inzien over het gebruik van jouw toestel door de bezoekers. Voorbeelden zijn highscores van de gespeelde games, hoeveel uur er in een bepaalde periode is gespeeld en welk spel het vaakst wordt gespeeld, en dus het populairst is. My Yalp geeft je volledige controle over jouw product. En het mooiste is dat er elk jaar nieuwe updates zoals games en features uitkomen. De interactieve speeltoestellen zijn verbonden met het internet en zijn dus op afstand te bedienen.

Ontdek hier meer over My Yalp.

My Yalp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.