My Yalp

Yalp Academy

Geloof in spelen, innovatieve oplossingen en durven dingen anders te doen!

‘De vitaliteit van mensen staat onder druk’. Onder dit thema organiseerde Cluster Sports & Technology het 17e Sport Innovatie Congres. Ik was gevraagd onze ervaringen te delen met betrekking tot internationalisering en de rol van innovatie en technologie. Mooi vraagstuk, 100% passend bij Yalp, en iedereen die mij een beetje kent weet dat ik door mijn enthousiasme hier uren over kan vertellen. De vitaliteit van mensen staat onder druk. Daar ben ik het helemaal mee eens en dat drijft Yalp dagelijks om oplossingen te bieden om iedereen aan het bewegen te krijgen. Om te spelen, te sporten en vooral om samen plezier te maken. Want als het LEUK is, dan gaat alles vanzelf!

Waarom Yalp de interactieve toestellen heeft ontwikkeld

De afbeelding hiernaast laat goed zien hoe snel de wereld is veranderd en dat innovatie een grote rol speelt in deze verandering. Dat heeft ons, als speeltoestel producent, doen kijken naar onze eigen markt. Ruwweg 15 jaar geleden viel ons op dat de wereld om ons heen zo snel veranderd maar de speeltoestellen markt vrijwel onveranderd bleek. Er is zoveel technologie beschikbaar om ons heen en verwacht onze doelgroep, kinderen, jeugd, ouderen, volwassen niet een ander aanbod? Kunnen we met technologie waarde toevoegen? Bezigheid nummer 1 van de jeugd is gamen. Wat als we het verslavende van gamen naar de speel- en sportplek kunnen brengen, maar dan actief en lekker buiten? Kan dit met de techniek die beschikbaar is? Hoe mooi zou dat zijn?

Obesity is preventable

We weten allemaal dat veelvoorkomende gezondheidsgevolgen kunnen ontstaan door overgewicht. Vele onderzoeken wijzen dit uit en in April 2020 werd dit wederom bevestigd in een publicatie van de WHO. Hierin viel voor mij een belangrijke zin op, naast de feiten, achtergrond en de gezondheidsproblemen staat er onder key facts ‘Obesity is preventable’. Als speel- en sporttoestel fabrikant zit het in onze genen hieraan te willen bijdragen. Dagen we de hedendaagse kinderen en jeugd wel voldoende uit of verwachten ze dat we andere oplossingen bieden, meer van deze tijd en in de belevingswereld van de huidige tijdsgeest?

Ik durf met recht te stellen dat Yalp een compleet marktsegment heeft veranderd, vanuit het geloof in spelen, innovatieve oplossingen en durven dingen anders te doen! In 2007 is het eerste interactieve speeltoestel Yalp Sona op de markt gebracht. Een hightech product waar de technologie goed verstopt is. Een eyecatcher voor elke speeltuin, zo dachten wij. Maar wie had gedacht dat naast het succes in speeltuinen de Yalp Sona bij zorginstellingen geplaatst zouden worden? Ruud Dirksen, auteur van diverse boeken over Alzheimer en Dementie had ons destijds benaderd omdat hij in de Yalp Sona een toestel voor ouderen zag. Om ze uit een sociaal isolement te halen, om samen in een groep buiten te gaan spelen met de fysiotherapeut, geheugentraining, actief en buiten. Vier belangrijke ingrediënten als positief effect op deze vreselijke ziekte. Innovatie heeft ons samen gebracht en veel mooie projecten opgeleverd.

Bij het ‘ouderen in beweging’ project werken we al jaren nauw samen met onze ambassadeur Olga Commandeur. Na de Yalp Sona zijn er nog 4 interactieve concepten ontwikkeld. Allemaal met een andere achtergrond en verhaal. Alle interactieve toestellen zijn anders gepositioneerd, van sport, creatieve hangout tot family fun. Van een concept tot spelend leren.

Internationalisering

Deze innovaties bleven niet onopgemerkt en naast de groei van Yalp bracht ons dit gave ervaringen. Zoals de Yalp Sutu (voet)balmuur die opgesteld stond in het TV programma van Fox Sport, prime time, 2 jaar lang elke zaterdag. Werden nieuwe markten aangeboord met de Yalp Fono DJ tafel voor opstellingen in musea of attractieparken. Maakt de Yalp Toro interactieve sport arena onderdeel uit van een groter voetbal concept in China. En draagt de Yalp Memo dagelijks wereldwijd op veel schoolpleinen bij om kinderen te helpen spelenderwijs de tafels te automatiseren.

Innovatie en technologie voegt waarde toe

Het beperkt zich niet enkel tot de hardware. Innovatie maakt het mogelijk dat dergelijke toestellen dynamisch zijn, content veranderd en zelfs door apps ondersteund worden om competities op te zetten en je scores bij te houden. Innovatie maakt het mogelijk dat we elke seconde van de dag meten hoeveel er gespeelt wordt op de interactieve toestellen, welke spellen populair zijn en welke niet. Ook die laatste is belangrijk want dit stelt ons in staat het product te verbeteren door de spellen beter te maken.

Durf dingen anders te doen

Yalp heeft dingen anders durven doen door te investeren in innovatie ook wanneer iedereen aangaf dat het niet kon. Volharden, doorzetten, lef en je plan blijven volgen zijn hierin cruciaal geweest. Dit heeft bedrijfsmatig heel wat opgeleverd. Hierdoor hebben we ons in de prachtige blauwe oceaan gepositioneerd en zitten we minder in een ‘vecht markt’. Hierdoor ontstaat ruimte voor doorontwikkeling en verdere verbreding. En is onze export opgestart en heeft het een vlucht genomen met 930 installaties wereldwijd, in 38 landen met 46 distributeurs.

Leren vallen en verliezen hoort erbij en maakt je beter

Yalp heeft honderden succesverhalen te delen, de ene nog mooier en aangrijpender als de andere, dichtbij of uit de VS, Azie of een ander land in Europa. Maar enkel door hard werken, genieten van succes om ook een tegenslag te verwerken, met vallen en opstaan en fouten te mogen maken. Kinderen leren dat met spelen en sporten. Leren vallen en verliezen hoort erbij en maakt je beter.

Download hier de gehele presentatie van Harrie Herkhof tijdens het Sport Innovatie Congres 2021.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.