Het ontwerpen van een speel- en sportplek

De 9 belangrijkste DO's en DON'Ts

Binnen Yalp hebben we een eigen ontwerpteam. Zij zetten de wensen van de klant om in een uniek en passend ontwerp. In het plan wordt rekening gehouden met valzones, veiligheid, looproutes, toegankelijkheid, valondergronden, geschiktheid voor mindervaliden, leeftijdsopbouw en locatie. Het Projectbureau vertelt je 9 belangrijke DO’S en DON’TS over het ontwerpen van een speel- en of sportplek.

1. Uitbreiden van een bestaande sport of speel plek

Houd rekening met de bestaande vormgeving. Uiteindelijk gaat het er om dat de totale sfeer en uitstraling van de plek in het totaal bij elkaar klopt.

DO: Kijk goed bij een bestaande plek welke toestellen er (blijven) staan en wat voor nieuwe toestellen hier goed bij passen.
DON’T: Oude toestellen meteen afschrijven. Misschien kan een toestel nog gerenoveerd worden zodat het weer passend is in de omgeving.

2. Aankomst/entree

Vanaf welke kant betreden mensen de speel/sportplek? Is dit de entree die je wenst voor je plek of is een andere positie beter? Als je dit goed hebt vast gesteld kun je rekening houding met de positionering van alle speel en sport objecten.

DO: Zorg dat het zicht vanaf de entree aantrekkelijk is. Dit is natuurlijk wel het visitekaartje!
DON’T: Plaats nooit een fantastisch object met de achterzijde naar de entree.

3. Kijk naar bestaande elementen

Zijn er bijvoorbeeld bomen aanwezig? Houd rekening met eventuele boom wortels in verband met het monteren van speel en sport toestellen. Bomen zorgen daarnaast ook voor schaduwwerking. In gebieden waar het erg warm is zijn rust plekken gewenst waar je in de schaduw kunt zitten.

DO: Maak gebruik van aanwezige landschappelijke elementen zoals bomen en taluds.
DON’T: Onnodig bomen kappen.

4. Wat zijn de wensen?

Inventariseer de wensen, bij jezelf maar ook bij het publiek wat er komt. Is er een woonwijk de behoefte aan voetballen, speel hier dan op in. Is er op de camping behoefte aan meer uitdaging voor de 12+ doelgroep? Ga dit dan faciliteren.

DO: Voor de 12+ doelgroep zijn de interactieve toestellen interessant. Zoals de Yalp Fono DJ tafel, Yalp Toro sportveld en de Yalp Sutu voetbalmuur.

5. Bepaal de doelgroep die op de plek komt

Weet je doelgroep. Gaat het om spelende kinderen in de leeftijd 6 tot 12. Of gaat het om een speel en sportplek van 0 tot 99 jaar? Moet de focus meer op sport of op spelen liggen? Gaat het om beginnende sporters of juist om gevorderde?

DO: Bepaal je doelgroep zodat je betere ontwerp en aanschaf-keuzes kan gaan maken. Om de doelgroep beter te kunnen bepalen kun je in gesprek gaan met anderen. Zoals omwonende buurt, sportclubs of scholen.

6. Welke faciliteiten wil je op de plek aanbieden?

Kies je voor sport of spelen. Of juist een combinatie hiervan? Bij sport kun je denken aan voetbal, freerunnen, tennis, badminton, beweegtoestellen voor ouderen of hockey. Bij spelen bijvoorbeeld aan fietsen, skaten, klauteren, klimmen, glijden. Daarnaast moet je natuurlijk denken aan eventuele rustplekken met bankjes of een waterpunt.

DO: Trek meer bezoekers naar een speelplek door bankjes in het zicht van het toestel te plaatsen. Zo kunnen de kinderen spelen en de ouders rustig toekijken.

7. Uitstraling

Wat moet de plek uitstralen? Voor een natuurlijke uitstraling wordt vaak onze Flora lijn ingezet. Deze lijn is van hout en biedt veel speelwaarde. De interactives zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Kies je voor een groene Sona die past bij de natuurlijke omgeving of kies je voor een regenboog Sona voor júist een echte opvallende eyecatcher. Naast het aanpassen van kleuren kun je ook kiezen voor thematisering. Heb je trouwens nog gedacht aan een ondergrond die goed aansluit? Zo kan een logo en of thema verwerkt worden in de ondergrond onder een sport of speeltoestel.

DO: pak de kans om de speel/sportplek uniek te maken.
DON’T: Geen passende ondergrond. Kijk goed wat bij het toestel en de omgeving past.

8. Denk duurzaam!

DO: Denk bewust na over de toekomst, speelplekken zijn fantastische plekken in de openbare ruimte die voor veel jaren het beeld gaan bepalen. Voorzie je al een aantal verschuivingen in de buurt, zoals de opening van een nieuwe school of bijvoorbeeld een freerun of sportclub. Houd hier dan alvast rekening mee in het ontwerp. Denk na over het verbruik van energie, gebruik waar mogelijk groene energie. Zo zijn er al meerdere gemeentes die een interactief speeltoestel hebben op zonne-energie.

9. Wil je graag meer informatie én een gratis ontwerp voor je speel en sport plek?

DO: Neem contact op met Yalp T. +31 (0) 547 289 410 of info@yalp.nl
DON’T: Twijfelen om contact op te nemen. We helpen je graag verder en het ontwerpbureau staat klaar om aan de slag te gaan!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.