Biedt kinderen leervolle ervaringen aan

Spelend leren op het schoolplein geeft levenslang plezier

We begrijpen hoe belangrijk het is om unieke ervaringen te creëren die een leven lang meegaan. Daarom zijn onze speel- en sportplekken ontworpen om meer te zijn dan alleen toestellen; ze bieden ook educatieve mogelijkheden op schoolpleinen en speelplaatsen van kinderdagverblijven. Samen zorgen we er voor dat kinderen de vaardigheden ontwikkelen die ze later nodig hebben in het leven. Het begint bij goede plekken waar ze van jongs af aan bewegen.

Welke leervolle ervaring doen kinderen op een schoolplein op?

Spelen is zoveel meer dan alleen een leuke activiteit voor kinderen – het helpt ook bij het ontwikkelen van fysieke, sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden. Fysieke, motorische vaardigheden worden ontwikkeld wanneer kinderen klimmen, rennen, schommelen en glijden. Dankzij interactie tussen leeftijdsgenoten leren ze ook hoe ze met anderen moeten communiceren en samenwerken, wat belangrijk is voor het leren van sociale vaardigheden.

Emotionele groei ontstaat uit het gevoel deel uit te maken van een groep. Ook speelt het in op de ontwikkeling van belangrijke cognitieve vaardigheden, zoals het onthouden van herinneringen (op korte of lange termijn), logica om beslissingen te nemen en problemen op een slimme manier op te lossen. Ook draagt het bij aan het ontwikkelen van de creativiteit en het concentratievermogen.

Hoe bied je deze leervolle ervaringen aan op een schoolplein?

1.     Veiligheid: Zorg ervoor dat het gebied fysiek veilig is voor kinderen en dat het de juiste veiligheidsnormen volgt. Zo is de valondergrond onder een speeltoestel belangrijk voor de veiligheid én voor de uitstraling van de speelplek. Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Het type valondergrond wordt gekozen op basis van de valhoogte, het budget en het onderhoud.

2.     Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de ruimte gemakkelijk toegankelijk is voor alle kinderen, zodat het gelijkheid en inclusiviteit ondersteunt. Dit versterkt ook het gevoel om deel uit te maken van de groep.

3.     Aanpasbaarheid: Zorg ervoor dat de buitenruimte flexibel te gebruiken is en aangepast kan worden aan verschillende educatieve activiteiten, zoals spelenderwijs leren.

4.     Natuurlijke elementen: Neem elementen zoals een tuin, natuurlijke speeltoestellen, speel keien of andere leuke elementen op om de speelbeleving te vergroten.

5.     Comfort: Zorg voor banken, tafels, schommelzitjes en andere plekken om te ontspannen in de schaduw, zodat leerlingen zich comfortabel voelen wanneer bij het leerproces concentratie nodig is.

Leeromgeving met speeltoestellen

We bieden kant-en-klare concepten voor buitenlokalen, die ook worden aangepast aan specifieke behoeften. Leeromgevingen zijn eenvoudig aan te passen met standaard speeltoestellen en buitenmeubilair. Het speelplanetarium biedt bijvoorbeeld een veilige en rustige plek om te concentreren, tot rust te komen, te leren en samen problemen op te lossen.

We stemmen ook standaard speeltoestellen af op de ondersteuning van onderwijs en lesprogramma’s. Ons aanbod aan speelwanden is bijvoorbeeld een eenvoudige aanvulling op de bestaande toestellen. Ze worden gebruikt om basisvakken zoals rekenen en aardrijkskunde te ondersteunen, maar creëren ook geweldige locaties voor rollenspellen, zoals winkelen en schatten vinden. Thematische speeltoestellen ondersteunen denkbeeldig spel, het ontwikkelen van creatieve ideeën en visuele denkprocessen. Benieuwd welke uitdagende toestellen er nog meer zijn voor jouw schoolplein?

Uitdagende speeltoestellen

 

Outdoor Classroom

De Memo Outdoor Classroom is een uniek lesconcept met een uitgebreide reeks educatieve en uitdagende spellen die passen bij de dagelijkse lessen in het onderwijs. Dit lesconcept bestaat uit twee componenten. Het interactieve speeltoestel Lappset Memo en een didactische gids.

Met het lesconcept Memo Outdoor Classroom breng je de lesstof naar buiten. De Lappset Memo is een interactief speeltoestel dat aansluit bij jouw onderwijsstof. De spellen op de Memo zijn een mix van plezier, actief bewegen en educatie. Je past de spellen op de Memo gemakkelijk aan naar het niveau en vaardigheden van de leerlingen met de bijkomende leskaarten. Om lesstof te vertalen naar de spellen op de Lappset Memo is een didactische gids ontwikkeld. Deze gids bevat instructies, leskaarten, werkbladen, inspiratie én laat zien bij welke onderwijsnormen het spel aansluit.

Benieuwd geworden naar dit unieke lesconcept? Lees meer over de Memo Outdoor Classroom of bekijk het inkijkexemplaar van de didactische gids!

Lees meer over Memo Outdoor Classroom Download de didactische gids

Motorical tracks zorgen voor fysieke vaardigheden

Motorical tracks bieden eindeloos spel, omdat ze aanmoedigen om door te blijven gaan. De vaardigheid om te leren en schrijven stimuleert de ontwikkeling van beide hersenhelften. Dit stelt het kind in staat om grove motorische vaardigheden te ontwikkelen, zoals lopen, klimmen en balanceren. Tegelijkertijd worden de fijne motorische vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten zoals knippen met een schaar.

Het uiterlijk van motorical tracks is niet kinderachtig, waardoor het ook voor tieners uitdagend is. Het testen van hun vaardigheden op een klimrek bereidt de gebruiker voor op uitdagingen. Daarom is het een natuurlijke manier om te leren gevaren te vermijden. Wil je meer weten over hoe je motorische ontwikkeling stimuleert op het schoolplein?

Motorische ontwikkeling in het onderwijs

Wat hebben kinderen aan spelend leren?

Spelenderwijs leren, ook wel spelend leren genoemd, kan gebaseerd zijn op beweging en activiteit. Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiek actieve kinderen actievere hersencellen hebben, wat helpt om informatie beter op te nemen. Met Lappset speeltoestellen maak je kinderen actiever door middel van fysieke spellen en uitdagingen, en kinderen bepalen zelf hoe ze bewegen tijdens de lessen.

Voordelen van spelend leren

  • Verbeterde sociale vaardigheden: Speelse leeromgevingen bieden kinderen kansen om sociale vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing te oefenen en te ontwikkelen.
  • Meer creativiteit en verbeelding: Spelend leren moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en creatief te zijn, wat kan leiden tot betere probleemoplossende vaardigheden en flexibeler denken.
  • Betere emotionele vaardigheden: Kinderen leren hun emoties beter te begrijpen en spelend leren biedt hen hulpmiddelen om hun emoties beter te ontwikkelen.
  • Verbeterde fysieke ontwikkeling: Spelend leren, zoals bewegingsspelletjes, helpt kinderen een fijne en grove motorische vaardigheden te ontwikkelen.
  • Verhoogde motivatie en betrokkenheid: Speelse leeractiviteiten zijn vaak boeiender en motiverender voor kinderen, wat leidt tot betere aandacht, focus en algemene leerresultaten.
  • Betere voorbereiding op educatief leren: Spelenderwijs leren helpt kinderen bij het ontwikkelen van de belangrijke vaardigheden en kennis die nodig zijn voor later educatieve ontwikkeling, zoals beginnende taal- en rekenvaardigheden.
  • Bieden een unieke omgeving voor het leren: Speelse activiteiten zijn vaak gesitueerd in de wereld van het kind en bieden hen kansen om kennis toe te passen in een levensechte omgeving, wat kinderen ondersteunt om de informatie langer vast te houden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.