Onderwijs

Uitdagende speeltoestellen op het schoolplein

Speeltoestellen schoolplein

Een uitdagend en speelvriendelijk schoolplein is veel meer dan een verzameling van speeltoestellen. Het is dé plek waar kinderen bewegen, leren samen spelen, ontdekken, ontspannen, waar ruzies ontstaan en weer worden bijgelegd. Kortom; een belangrijke plek waar kinderen zich op verschillende vlakken ontwikkelen.

Speeltoestellen voor op het schoolplein

Speeltoestellen zijn een belangrijk onderdeel van een schoolplein. Ze bieden kinderen de mogelijkheid om te bewegen, te spelen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten speeltoestellen beschikbaar, denk aan klimtoestellen, schommels, glijbanen en speelhuisjes. Maar ook andere mogelijkheden zoals freerunnen, de Lappset Memo en een voetbalkooi zijn een waardevolle toevoeging op het schoolplein. Het is belangrijk om bij het inrichten van het schoolplein rekening te houden met de leeftijd van de kinderen en de ruimte die beschikbaar is. Door het plaatsen van speeltoestellen op het schoolplein creëert de school een uitdagende, leuke en actieve omgeving waar kinderen zich ontwikkelen en veel plezier hebben.

Uitdagende speeltoestellen op het schoolplein

Freerunning, ook wel parkour, op het schoolplein kan een spannende en uitdagende activiteit zijn voor kinderen. Het is vergelijkbaar met apenkooien, maar dan buiten. Doordat kinderen op hun eigen niveau bewegen, vinden ze het leuker en gaan ze meer bewegen. Zowel de beweegintensiteit als de beweeg variatie zijn ongekend hoog. Freerunning kent geen vorm van competitie. Iedereen beweegt op zijn eigen manier en de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten zonder dat de kinderen zichzelf vergelijken met anderen. De toestellen van Yalp vormen samen met een valdempende valondergrond een veilige sportomgeving en zijn geschikt voor groep 1 tot en met 8.

Schoolplein inrichten met speeltoestellen

Een goed ontworpen schoolplein biedt kinderen de mogelijkheid om te bewegen, te spelen, te leren en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Daarbij wordt ook gekeken naar de verschillende speelfuncties die aansluiten op de vaardigheden van elke leeftijdsgroep. Zo heeft elke speeltoestel één of meerdere speelfuncties. De glijbaan heeft als functie glijden. Dit is een andere speelfunctie dan klimmen op een klimtoestel. Een glijbaan heeft als waarde dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van het evenwicht, terwijl het klimtoestel vooral de ontwikkeling van kracht en balans stimuleert. Het is belangrijk dat speeltoestellen aansluiten bij de ontwikkelingsfase van kinderen.

Het creëren van zones op het schoolplein helpt om verschillende activiteiten te stimuleren én te voorkomen dat kinderen elkaar in de weg zitten. We denken ook na over de veiligheid en toegankelijkheid tijdens het maken van het ontwerp voor een schoolplein.

Spelend leren op het schoolplein

Veel scholen leveren beweegtijd in om tijd te spenderen aan leren. En dat terwijl bewegen juist het rendement van de leertijd versterkt. Door te bewegen maken hersenen extra cellen aan, waardoor leerstof sneller wordt opgenomen. Wil je bewegen en leren graag combineren? Kijk dan eens naar de Memo. Dit speeltoestel combineert spel met bewegen en leren! De Memo is een interactief speeltoestel dat spellen bevat die aansluiten op de onderwijsstof in het basisonderwijs. Het staat boordevol rekensommen, een alfabetspel, taalspellen en 500 quizvragen over bijvoorbeeld verkeer, biologie en voeding. Dit geeft kinderen de mogelijkheid om plezier te hebben, te bewegen en te leren én samen te werken met hun klasgenoten.

Natuurlijke speeltoestellen op het schoolplein

Natuurlijke speel- en klimtoestellen op het schoolplein winnen steeds meer populariteit. We zien dat veel speelplekken worden voorzien van natuurlijke materialen zoals wilgenhutten, boomstammen en houten speeltoestellen. Zo ook op schoolpleinen. Na het leren en sociale interactie werkt een natuurlijke omgeving als oplaadpunt. Natuurlijke speeltoestellen zijn ontworpen om kinderen te laten spelen en ontdekken in een omgeving die dichter bij de natuur staat. Neem bijvoorbeeld onze productlijn Flora. Deze toestellen zijn gebaseerd op organische en asymmetrische vormen van de natuur en hebben een natuurlijke warme houtkleur, dat na verloop van tijd zal vergrijzen. Daarnaast biedt deze speellijn ontzettend veel speelwaarde, zodat een speelplek uitdagend blijft en kinderen niet uitgespeeld raken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.