Schoolplein voor het onderwijs

Een gaaf schoolplein neerzetten

Bij Yalp dagen wij iedereen uit om te spelen, bewegen, sporten en ontmoeten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ons leven leuker, gezelliger én gezonder maakt. Het draagt bij aan zowel onze fysieke als mentale fitheid. Een plek waar dit bij kinderen en jongeren begint is natuurlijk het schoolplein. Want wie heeft hier geen herinneringen aan?

Een schoolplein in het onderwijs voor de juiste doelgroep

Voor de inrichting van een schoolplein in het onderwijs zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Wij denken met je mee, geven eerlijk advies en luisteren naar jouw wensen. We nemen wensen en eisen mee in het ontwerp en dat niet alleen, we houden uiteraard rekening met de doelgroepen van het schoolplein. Gaat het bijvoorbeeld om een schoolplein voor het voortgezet onderwijs? Waar het belangrijk is om een plek te creëren die uitnodigt om elkaar te ontmoeten en tegelijkertijd uitdaagt om te bewegen. Of is het schoolplein juist gericht op het primair onderwijs? Daar houden we meer rekening met de verschillende behoeften aan spel, plezier en beweging van de groepen 1 tot en met 8. Ook voor een schoolplein in het speciaal onderwijs kun je bij ons terecht. We richten deze zo in, dat deze inspeelt op de mogelijkheden van de kinderen én rekening houdt met hun beperkingen. Samen spelen is altijd het uitgangspunt.

De voordelen van een goed ingericht schoolplein

Voor kinderen is een schoolplein een plek waar veel gebeurt en veel geleerd wordt. De pauze is vaak hét moment waar kinderen naar uitkijken wanneer ze in de klas zitten. En het leren dat ze in de klas doen, gaat verder op het schoolplein. Een echt goed schoolplein is een plek waar kinderen blijven leren, uitgedaagd worden, ruzies worden bijgelegd, waar kinderen zich sociaal ontwikkelen en hun creativiteit en talenten ontdekken. Bij de inrichting van een vet schoolplein is rekening houden met verschillende leeftijden van groot belang. Door bijvoorbeeld verschillende zones te creëren met elk eigen functie kan elk kind uiteindelijk zijn of haar ei kwijt. In een actieve zone met klim- en klautertoestellen of een parkouropstelling kunnen kinderen echt even hun energie kwijt en worden ze voldoende uitgedaagd om te bewegen. Rustige plekken doen weer hele andere dingen. Kinderen die wat meer teruggetrokken zijn of even willen opladen vinden in zo’n zone rust en kunnen zich in de volgende les weer beter concentreren.

Ook in het voortgezet onderwijs heeft het schoolplein invloed op de ontwikkeling van leerlingen. De buitenruimte is niet zomaar een plek, het is een plek waar de jongeren elkaar ontmoeten, studeren en bewegen. Bij de inrichting van een schoolplein voor het voortgezet en beroepsonderwijs houden we rekening met de jongeren. De plek die je creëert moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor iedereen. Zo kan elke leerling op zijn of haar eigen wijze gebruik maken van het plein. Elkaar ontmoeten is daarbij belangrijk. Maar dat niet alleen. Bewegen is voor jongeren minstens zo belangrijk! Dit nemen we mee in het ontwerp.

Een schoolplein voor het onderwijs ontwerpen

Binnen Yalp hebben we een eigen ontwerpteam. Zij zetten jouw wensen en eisen om in een uniek, gaaf en passend ontwerp. In het ontwerp dat we maken houden we rekening met valzones, veiligheid, looproutes, toegankelijkheid, ondergronden, inclusiviteit en de locatie. Onze ontwerpers maken gebruik van ons uitgebreide assortiment en combineren alles naar hartelust. Ze weten precies wat kinderen en jongeren aanspreekt, hoe ze ruimtes goed benutten en welke speelwaarden en speelfuncties ze toe moeten passen. En hebben ze een ontwerp klaar? Dan schakelen we snel. Onze lijnen zijn kort, aanpassingen zijn snel gedaan en optimalisaties bedenken we samen. Dat is het voordeel van een in-house ontwerpafdeling. Bij Yalp denken we verder dan de vraag die we krijgen. We zorgen ervoor dat je een super vet schoolplein krijgt, een echte eyecatcher! Want dat is onze kracht. Samen creëren we een schoolplein dat aansluit bij de visie van de school, inspeelt op de doelgroep, veilig te gebruiken én financieel haalbaar is.

Een bestaand schoolplein opknappen

Niet elke situatie vraagt om een volledig nieuw schoolplein. Het kan zo zijn dat er een gedeelte van het schoolplein aan vervanging toe is of dat er maar een aantal kleinere aanpassingen nodig zijn om het schoolplein toekomstbestendig te maken. Ook daar helpen we bij! Samen met jou kijken we wat er nodig is. Is er bijvoorbeeld behoefte aan meer looproutes? Of gaan we een aantal zones toevoegen om het schoolplein te maken? Ook kunnen we een bestaand toestel vervangen of deels renoveren.

Duurzaam schoolplein ontwerpen voor het onderwijs

Een schoolplein gaat lang mee, soms het hele leven van een schoolgebouw. Budgetten voor een schoolplein zijn soms schaars waardoor een volledig nieuw plein er niet altijd in zit. Dan is het fijn dat we ook delen kunnen verbeteren. Onze toestellen zijn duurzaam, gaan lang mee en kunnen we eenvoudig renoveren of aanpassen. Al onze speel- en sporttoestellen zijn slim ontworpen. Dit doen we door te werken met een modulair systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat we met veel gelijke onderdelen heel veel verschillende toestellen kunnen maken. Gaaf he? Willen we iets aanpassen, vervangen of verbeteren? Dat kan heel eenvoudig! Bijna alle onderdelen passen aan elkaar, zo creëren we elke keer weer iets unieks. Deze werkwijze maakt het mogelijk om toestellen circulair te maken en dit kan op verschillende manieren. Zo renoveren we toestellen: we vervangen de onderdelen waar nodig door deze uit een oud toestel te halen. Ook nemen we volledige toestellen terug om er zo nieuwe (andere) speel- of sporttoestellen van te maken. Door deze toestellen terug te nemen gaan we duurzaam om met de materialen.

Meer over circulariteit bij Yalp

Ga jij voor een vet schoolplein?

De mogelijkheden voor een schoolplein in het onderwijs zijn eindeloos. Past sporten bij de doelgroep dan kijken we naar bijvoorbeeld Ace Arena’s of onze interactieve Sutu balmuur. Voor de jongere doelgroep hebben we volop klim- en klautertoestellen in onze productlijnen Flora, Clover of Finno. Wil je vele leeftijden uitdagen dan is een parkouropstelling super geschikt. Ontdek onze productlijnen op onze speeltoestellen en sporttoestellen pagina’s of kijk eens bij de interactieve toestellen voor iets met nog meer waarde.

Een leven lang leren met de Memo Outdoor Classroom

Bij de Memo ligt de nadruk op plezier en spelenderwijs leren. Het bestaat uit zeven spelpilaren op een ronde speelvloer. De Memo Interactieve spelzone is een speeltoestel voor buiten met een uitgebreide reeks spellen, waarbij het aanbod geheel is aan te passen aan je speel- en leerbehoeften. De Memo kun je het beste vergelijken met een spelconsole voor buiten. In tegenstelling tot een spelcomputer, waarvoor je nieuwe spellen moet kopen, bevat het speeltoestel een uitgebreide bibliotheek met gratis spellen die je met één druk op de knop kunt toevoegen.

Bedenk hierbij dat elk spel op de Memo eigenlijk een les is. Voor elk spel is ook een leskaart beschikbaar. Al deze spellen – ofwel lessen – vormen samen de basis van de Memo Outdoor Classroom, waarbij de leerkracht het aanbod en niveau kan afstemmen op de leerlingen.

De primaire doelgroepen van de Memo Outdoor Classroom zijn scholen, leerkrachten, leerlingen en hun ouders. Wij bieden ondersteuning om de Memo te integreren in de lessen. In het didactisch document vind je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om gebruik te maken van de eindeloze mogelijkheden en uitdagingen die onze Memo biedt.

Ontdek de Memo Outdoor Classroom

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.