Nieuw schoolplein inrichten, hoe pak je dat aan?

Een schoolplein mag dienen als een speelplek, met eigen mogelijkheden en uitdagingen. Bewegen mag vooral leuk zijn! Door een schoolplein doordacht in te richten, krijgen kinderen veel meer beweging dan de gewenste twee uren bewegingsonderwijs. Bij Yalp weten we dat als geen ander.  Een schoolplein met een goede visie straalt zorg en kwaliteit uit. Wat past bij de visie en welke elementen zijn hiervoor nodig? In deze video leggen adviseur Ilonka & projectspecialist Kim het plan van aanpak uit. 

Waarom een schoolplein door Yalp? 

 

Inspiratie vanuit diverse concepten

Educatie & Spelen

Bevorder leerprestaties en stimuleer educatie bij kinderen op een leuke manier! Ons interactieve speeltoestel Yalp Memo staat boordevol rekensommen, een alfabetspel en 500 quizvragen. Alle quizvragen zijn bedacht door het populair-wetenschappelijke magazine Quest. De interactieve Yalp Sona heeft verschillende spellen waarin kinderen bijvoorbeeld een code moeten onthouden, dansen, rekenen of supersnel een parcours afleggen.  

memo_rood_enschede.jpg
parkour.jpg

 

Freerunnen met Parkour

Een freerunschoolplein is een brug tussen de gymles en bewegen op het schoolplein. Freerunning blijkt zeer succesvol in het onderwijs. Zowel de beweegintensiteit als de beweegvariatie op een freerunplein is ongekend hoog. Freerunning kent geen competitie, maar de uitdaging is te vinden in het verbeteren van de eigen capaciteiten. De kracht is dat ieder kind beweegt op zijn eigen niveau en zijn eigen grenzen verlegt.

 

Motorische ontwikkeling

Groeien en grenzen verleggen is het doel van Motorical Track. In een omgeving die uitdagend is, wordt de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Speeltoestellen met speelwaarden in plaats van alleen speelfuncties. Zodat een kind niet snel uitgespeeld raakt op het schoolplein en continu grenzen wil verleggen.

motorical_track_1.jpg
edisoncollege.jpg

 

Sport & Spel

Sportieve toevoegingen zoals een klimwand, sportveld, panna court of multifunctioneel boardingveld voor nog meer actie. Of ga voor de Yalp Toro, een kleurrijk sportveld waarbij de traditionele doelen zijn vervangen door interactieve panelen. De hoeken van het veld met 4 tegenovergestelde doelen zorgen voor maximaal plezier, intens en tactisch spel.

 

Natuurlijk spelen

Kinderen zitten al zo veel binnen, daarom is het goed om buiten te spelen in een natuurlijke omgeving. Spelen in de natuur draagt bij aan de ontwikkeling op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak. Een natuurlijk schoolplein biedt kinderen uitdaging en avontuur. Deze speellijn biedt ontzettend veel speelwaarde zodat kinderen niet uitgespeeld raken.

flor.jpg
inclusief.jpg

 

Inclusief spelen

Buiten spelen moet vanzelf gaan. Voor kinderen met een beperking, voor volwassenen, voor ouders, voor iedereen! Soms zijn kleine aanpassingen aan een ‘gewoon’ speeltoestel al voldoende. Plezier maken vinden we belangrijk. Als je plezier ervaart dan voel je je veilig en gewenst. Vanuit plezier verleg je grenzen en worden kansen zichtbaar.

 

Bij Yalp worden we blij van gave projecten. De kinderen van bassischool de Wereldster in Meerssen bijvoorbeeld zijn “door het dolle heen” sinds de komst van het nieuwe speelplein. Door samenwerking met de gemeente kunnen ook kinderen uit de buurt op dit plein een nieuwe manier van spelen te ontdekken. Bekijk het zelf in deze korte video.

Bovenbouw plein Basisschool De Wereldster #inspiratie

Download hier de inspirerende scholenbrochure

Meer inspiratie opdoen over de verschillende mogelijkheden om je nieuwe schoolplein toekomstbestendig en uitdagend te maken? Meer lezen over hoe andere scholen hun schoolplein een nieuwe impuls hebben gegeven? Download dan nu onze inspiratiebrochure voor basisscholen.

brochure_123.jpg
“Niet de leerkracht vertelt hoe kinderen een freerunningoefening moeten uitvoeren, maar laat hen dit zelf ontdekken. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich razendsnel ontwikkelen als er geen norm is, maar als ze zelf hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen. De leerkracht is verantwoordelijk om hier een uitdagende omgeving voor te scheppen."
Wim van Gelder Alles in Beweging

Wim van Gelder over Parkour en motorische ontwikkeling

Hoe richt ik het schoolplein in? Yalp geeft je graag 4 tips!

Download nu de vier tips van Yalp! Want je wil vast meer weten over hoe je het schoolplein aantrekkelijk kunt maken voor de verschillende groepen door bijvoorbeeld zonering toe te passen. Of hoe je hulp kunt krijgen bij de financiering van een schoolplein. In onze whitepaper geven we je veel informatie.

a23.jpg

 Van GRATIS inrichtingsplan tot aanleg     Voor PO, VO en beroepsonderwijs    Persoonlijk adviestraject   

Bij Yalp houden we van spelen. Wij creëren met passie, plezier en overtuiging schoolpleinen die net even anders zijn en die iedereen uitnodigt tot sport, spel, plezier en sociaal contact. Ons ontwerpteam staat te trappelen om mee te denken over de invulling van jullie nieuwe schoolplein. Wil je een keer met ons sparren? Neem dan contact op.

  

Adviseurs scholen:
Ellen Pullen ellen.pullen@yalp.nl +316 309 928 94
Ilonka Timmerhuis Ilonka.timmerhuis@yalp.nl +316 413 735 01

Ellen Pullen
Ilonka-Timmerhuis-3-LR-3360e318.jpg